ZETApress

hírportál

BÁV-aukció a MOM-ban

Luxusékszerek a BÁV őszi árverésén. Szeptember 29-30-án kedd-szerdán az aukciói 100 éves évfordulóját ünneplő BÁV őszi rendezvényén a legnagyobb ékszerházak (Cartier, Tiffany, Bvlgari) luxusékszereit árverezik el. Az eseményen az ikonikus ékszerek mellett többek között Ligeti Antal, Schönberger Armand, Bernáth Aurél, Kádár Béla és Orosz Gellért festményeire lehet licitálni.

A műtárgyak között egy kivételesen gazdag Zsolnay-kollekció, egy spanyol lottósorsoló gömb és Tornai Gyula nemrég felfedezett szecessziós bútorai is szerepelnek. A tételekre, a személyes jelenléten túl, vételi megbízással, telefonon és online is lehet licitálni – tudatta a BÁV Sajtó. A 76. Művészeti aukció 29-ei keddi napján ékszerekre és ezüst műtárgyakra, 30-ai szerdai napján festményekre, műtárgyakra és porcelánokra lehet licitálni a MOM Kulturális Központban 18 órától.

Az aranyékszerek iránti érdeklődést a koronavírus-járvány még inkább felerősítette. Ezt mutatta a BÁV 2020-as műtárgy-befektetési indexe is, amelyben az ékszer-befektetések aránya jelentős, 16%-os növekedést ért el, ezzel szorosan felzárkózott a festménybefektetés mögé. A vásárlók által leginkább preferált, a gazdasági válságok idején klasszikusan menekülőeszköznek tekintett úgynevezett befektetési ékszerek jellemzően a nagy brilles aranyékszerek, illetve a legismertebb ékszerházak ikonikus darabjai.

Az ékszernap csúcspontja a Van Cleef & Arpels különleges, csavart karika fülbevalója lesz, amelynek belső és külső ívét tervezője 54 darab, mintegy 8 karátnyi briliánssal díszítette. Ennek induló ára hárommillió forint. A tételek közül kiemelnek egy fehérarany, csaknem 10 karátnyi briliánssal ékített nyakéket is, ami legkevesebb 3,6 millió forintért lesz megszerezhető. A nagy ékszerházak divatos kreációi közül a Cartier hajlított szög karkötőjére, a Bulgari kígyó formájú fülbevalójára és a Tiffany hullámok ihlette nyakékére hívják fel a figyelmet.

A másnapi festményanyagban szerepel Ligeti Antal: Pest-Buda látképe. A 9,5 millió forintról induló alkotás 1870 körüli. Schönberger Armand: Rakpart című munkájára, amely a háború utáni újrakezdést jeleníti meg, hatmillió forinttól lehet majd licitálni. A festménynap tételei között szerepel Orosz Gellért, a magyar absztrakt művészet meghatározó alakjának formabontó 5+2 című műve is, amely 550 ezer forintos kikiáltási áron kerül az árverésre. A festménynap zárásaként Bernáth Aurél: Csendélet Cézanne-könyvvel című alkotásra lehet licitálni. A festő érett korszakának egyik kiemelkedő műve 4,5 millió forintról indulva kerülhet új gyűjteménybe.

A műtárgy-anyagban a Zsolnay-kerámiák közül ritkaságnak számít a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett, háromdarabos virágtartó garnitúra. A kecses udvarlási jelenetekkel díszített alkotás kétmillió forintos kikiáltási árral várja a gyűjtőket. A műtárgyak között szerepel egy XIX. századi francia kandallóóra is, amely a híres párizsi órás családból származó Maurice-Jacques Gavelle munkája és 240 ezer forintos kikiáltási árról indul. Emellett a szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay-korszaknak.

A 76. Művészeti aukció kiállítását szeptember 19-e szombat 27-e vasárnap között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV Aukciósházban. A kiállításon és az árverésen járványmegelőzési intézkedéseket vezettek be, így a kiállítás helyszínén, egyszerre csak annyian tartózkodhatnak, amennyien be tudják tartani a távolságtartás szabályait. Az aukción ezt a székek elrendezése is segíti. Az árverésen és a kiállításon is kötelező a maszkviselés és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.

A BÁV jogelődje 100 éve, 1920. október 8-án rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Magyarországon az első ékszer-aukciót is a BÁV szervezte 1981-ben. Az akkori anyag összeállításánál már segédkezett Dembitzné Szalóki Magdolna ékszerszakértő is, aki 39 évvel és több mint 100 árverésnyi tapasztalattal a háta mögött idén is kiválogatta a legizgalmasabb ékszercsodákat az őszi aukcióra.

Szóljon hozzá!