ZETApress

hírportál

Ételszállítás Európában

Fenntartható növekedésre törekszik a Dachser. A logisztikai szolgáltató 5,5%-os növekedést jelentett be a mai sajtóreggelin Hemingway Étteremben. Az európai export üzletág továbbra is a növekedés motorja, de a vállalat új rekordot döntött a szállítmányozásban, illetve a szállított tömeg növelésében és a munkaerő gyarapításában is.

A Dachser 2018-ban ismét jelentős növekedést ért el. A logisztikai szolgáltató 5,5%-kal emelte nettó árbevételét, mely így elérte az 5,57 milliárd eurót. Ahogy az előző évben is, a 83,7 millió küldeményszám 2,5%-os emelkedést és a 41,3 millió tonna szállított tömeg pedig 3%-os növekedést eredményezett. A Dachsernél jelenleg 30.609 munkavállaló dolgozik, ebből 1511 fő tavaly érkezett a céghez, így a Dachser a munkaerő bővítésében is rekordot döntött. A magyarországi Liegl&Dachser a német anyavállalathoz hasonlóan komoly növekedést produkált. A 2017-ben elért összesített, konszolidált 78,6 millió eurós nettó árbevétel után 2018-ban 81,4 millió eurós bevételt produkáltak, ami 3,5%-os növekedést jelent.

A globális logisztikai szolgáltató növekedéséhez ismét hozzájárultak a kedvező gazdasági feltételek. Bizonyos kihívások azonban egyre szembetűnőbbek: többek között a hivatásos járművezetők és a logisztikai szakemberek hiánya; az esetleges kapacitásbeli hiányosságok, amelyek a szezonális csúcsidőszakok és a teherszállítási kapacitás hiányának az eredményei; a növekvő bizonytalanság a dízelmotorokra vonatkozó vezetési tilalommal kapcsolatban, valamint a Brexit, és az ebből fakadó nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok jövője. ? 2018-ra nyilvánvalóvá vált, hogy a logisztikának a szűkös erőforrások kezelésére kell összpontosítania ? magyarázza Bernhard Simon, a Dachser vezérigazgatója. ? E háttér ellenére fontosnak tartjuk, hogy a növekedést határozott céllal kezeljük, hogy azzal fenntartsuk az egészséges egyensúlyt a minőség, a folyamatok és a költségek között. Csak a fenntartható növekedés segítheti munkatársainkat és ügyfeleinket ? nyilatkozta Simon.

Üzleti fejlődés számokban

A Dachser közúti szállítmányozási (Road Logistics) üzletága ? mely magába foglalja az ipari alapanyagok (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítását és raktározását ? 2018-ban ismét dinamikus növekedést mutatott: konszolidált nettó árbevételét 6,6%-os növekedéssel 4,47 milliárd euróra tornázta. A Eureopean Logistics (EL) mutatta a legerősebb fejlődést, mintegy 7%-os gyarapodással nettó 3,55 milliárd eurós bevételt termelt. A szállítmányok mennyisége és a szállított tömeg egyaránt 3,1 százalékkal nőtt. ? Mind a négy regionális üzletág jelentősen erősítette a hálózatot. A hálózat erősödésének hatása az export üzletágban biztosítja az EL üzletág további gyarapodását, ugyanakkor garantálja a kölcsönös növekedést ? mondja Simon.

A Dachser Food Logistics üzletága is jelentős árbevételre tett szert 2018-ban. A konszolidált nettó árbevétel 5,3%-kal 917 millió euróra nőtt. A küldemények változatlan számát az előző évhez viszonyítva a 2%-os összesített szállított tömeg növekedés ellensúlyozta. ? A stratégiát továbbra is a minőség határozza meg, hiszen ez eddig is kifizetődött. Az élelmiszer üzletág évek óta folyamatos fejlődést mutat, mind a belföldi szállítmányozás, mind a szerződéses logisztika területén. A határokon átívelő szállítmányozások fejlődési üteme szintén biztató ? jelentette ki Simon. ? Ugyanakkor hátránynak tekinthető a rakodótér és a járművezetők hiánya, ráadásul a volumenbeli szezonális ingadozások is erősen érintik ezt a szegmenst ? tette hozzá.

Az Air&Sea Logistics üzletág ismét ingadozónak bizonyult. Az árfolyamhatások, a csökkenő fuvardíjak és a kínai-európai útvonalon bekövetkező volumen visszaesés következtében a konszolidált nettó árbevétel 1,19 milliárd euró körül stagnált. A szállítmányok számának 2,9%-os csökkenését a 6,6%-os szállított tömeg növekedés ? főként a tengeri áruszállítás terén. ? 2020-ra az összes izolált megoldást az Otelló szállítmányozásszervezési rendszerünkkel kívánjuk helyettesíteni, amelyet házon belül fejlesztettünk ki. 2018-ban véglegesítettük a rendszer bevezetését Kínában, amely a projekt egyik fontos mérföldkövének számít ? tette hozzá Simon. ? A légi és tengeri árufuvarozás terén a fenntartható növekedés kulcsa az összetett felületek összekapcsolása és azok kezelése, valamint a logisztikai rendszerünk hatékony integrálása. Ahogyan az európai szárazföldi szállítmányozásban is tapasztaltuk, az integrációba és a szabványosításba befektetett erőfeszítéseink itt is megtérülnek ? mondta a vezérigazgató.

Hálózati- és munkaerő-befektetések

A Dachser növekedése érdekében szűkös erőforrások idején kritikus fontossággal bír a személyügyi kérdésekbe, teljesítménybe és a fejlesztésekbe történő befektetés. 2018-ban a vállalat 126 millió eurót fektetett logisztikai létesítményekbe, informatikai rendszerekbe és műszaki berendezésekbe. 2019-re a vállalat 234 millió eurót különített el erre a célra. A Dachser nagy hangsúlyt fektet a képzésre is, amely igen sikeresnek bizonyult, különösen a sofőrök képzése terén. ? Jelenleg 207 fő részesül oktatásban a Dachser Service & Ausbuildings GmbH-ban azért, hogy profi sofőrökké válhassanak. Ezzel Németország egyik legnagyobb sofőr-továbbképzési központja a miénk. Következő lépésként a tranzitterminálokban és raktárakban dolgozó munkatársak továbbképzésére helyezzük a hangsúlyt ? mondja Simon.

A Dachser

A Dachser a logisztikai iparág egyik globális vezetőjeként már évtizedek óta sikeresen bizonyítja, hogy elkötelezett munkatársak és innovatív gondolkodás segítségével egy kis családi cég is naggyá válhat. Ez a hozzáállás tette lehetővé, hogy Thomas Dachser 1930-ban megalapíthassa a vállalatot Kemptenben. Az elmúlt közel 90 év kitartó munkája meghozta gyümölcsét, a Dachser ma már a rendszerlogisztika egyik legnagyobb nemzetközi vezetője. Hatékonyan működő globális szállítási hálózata, piacvezető informatikai megoldásai világszerte garanciát jelentenek a logisztikai hálózati lehetőségek egyedülállóan intelligens ötvözetének és integrációjának megteremtésére. A világszinten közel 30.600 fővel, 399 telephellyel működő Dachser 2018-ban 5,57 milliárd euró árbevételt generált. A németországi székhelyű logisztikai szolgáltató összesen 83,7 millió darab, 41,3 millió tonna össztömegű szállítmányt mozgatott.

A Liegl&Dachser

A Dachser jelenleg 44 országban van jelen, a magyar piacon 1999 óta képviselteti magát a szállítmányozási és a logisztikai piac meghatározó szereplőjeként. A pilisvörösvári székhelyű vállalat az ország egyik legmodernebb logisztikai bázisát üzemelteti. Belföldi hálózatába 8 vidéki és egy budapesti telephely tartozik, ahol több mint 300 munkatárs dolgozik. A kiemelkedő szállítmányozási és logisztikai tevékenységeket a magas színvonalú adminisztratív háttér-szolgáltatás biztosítja. Magyarországon napi szinten 15 járat indul közvetlen úti-célok felé. Az elmúlt évek eredményei alapján a Dachser továbbra is töretlen és dinamikusan fejlődő szereplője a szolgáltatási szférának: 2018-ban 3,5%-os forgalomnövekedést ért el, ez 81,4 millió euró árbevételt jelent.

A Dachser alábbi két üzletága foglalja össze a szállítási logisztikát: a közúti szállítmányozási üzletág (Road Logistics), amelyhez hozzátartozik az ipari termékek (European Logistics) és az élelmiszerek (Food Logistics) szállítása és tárolása, valamint az Air&Sea Logistics üzletág. A vállalat emellett a raktározás, illetve az ügyfél-specifikus szolgáltatások terén is világszínvonalú szolgáltatásokat kínál.

A szervezeti egységeket számos egymással szoros összefüggésben lévő szolgáltatás támogatja a vállalat hatékony működésének érdekében, úgymint a Dachser Contract Logistics és a Consulting (tanácsadás), valamint a vegyipar és a DIY-szektor iparág-specifikus megoldásai. Magyarországon előtérbe kerül a Dachser Food Logistics egyre bővülő és fejlődő üzletága, amely az élelmiszeripar számára kínál hatékony logisztikai megoldásokat.

A Food Logistics-üzletág

A vállalat különálló üzletága, a Food Logistics a fagyasztást nem igénylő, hőmérséklet- ellenőrzött hűtött áruk szállításához biztosít megoldást, amely egyedülálló módon Európa egyetlen értékesítési pontjaként kezelhető. A pontos tranzitidőkkel definiált napi járatindításoknak köszönhetően a szállítások biztonságosan és pontosan megtervezhetők. A vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a személyre szabott élelmiszer-logisztikára.

A Dachser ügyfelei a németországi és európai élelmiszeriparból, az élelmiszer kiskereskedelmi szektorból és a gasztronómia egyéb területeiről egyaránt érkeznek. Az igényeket követve a Dachser maradéktalanul lefedi a logisztikai elvárások teljes körét a kiskereskedelmi logisztikától a beszerzési és elosztási logisztikán át, az integrált, számos helyen megtalálható több-felhasználós raktárak szerződéses logisztikájáig. Ezen belül a hőmérséklet-érzékeny áruk széles spektrumát is mozgatják, illetve a tartósított élelmiszerek széles körét. A nemzetközi hálózat a Dachser Air & Sea Logistics üzletágán keresztül is elérhető.

A Dachser saját telephelyei mellett megbízható partnervállalati hálózattal is rendelkezik, így teszik lehetővé, hogy minden országban gyorsan és rugalmasan reagáljanak ügyfeleik igényeire. A Dachser lépést tart a digitalizáció úttörő technológiai újításaival, a piacon korábban egyetlen folyamat- vagy raktár-irányítási rendszer sem felelt meg a cég által támasztott magas információs technológiai elvárásoknak. Ezért már a korai években kifejlesztették saját online folyamatirányítási rendszerüket, amely rendkívül ügyfélbarát módon terjed ki az összes üzletágra, illetve központi német standarddal működik. A vállalat webalapú eszközei világszerte közvetlenül kötik össze az ügyfeleket a szolgáltatásokkal, akár szállítási, akár raktározási rendszert kívánnak elérni. A Dachser 18 országban jelen lévő globális rendszerén keresztül egyesíti a légi és a tengeri szállítmányokat, valamint a vállalat szárazföldi és raktározási tevékenységéhez is csatlakozik.

A Dachser minőségbiztosítási rendszere egyértelműen meghatározott szabványokat és folyamatos minőség-ellenőrzést garantál. A vállalat munkatársai komoly figyelmet fordítanak az ügyfeleik által meghatározott tranzitidők és higiéniai előírások, valamint a vonatkozó helyi és európai jogi szabályok szigorú betartására. Meggyőződésük, hogy a munkatársak rendszeres és átfogó képzése, valamint a korszerű eszközpark garanciát jelent az érzékeny élelmiszerek megfelelő kezelésére.

A növekvő tendenciát mutató Food Logistics üzletág is jelentős árbevételre tett szert 2018-ban. A konszolidált nettó árbevétel 5,3%-kal 917 millió euróra nőtt. A szállítmányok változatlan számát az előző évhez viszonyítva a 2%-os összesített raksúlynövekedés ellensúlyozta. Az évek óta fejlődő élelmiszer üzletág a lokális szállítmányozás, valamint a szerződéses logisztika területén is előrelépést generál.

Szóljon hozzá!