ZETApress

hírportál

Jeruzsálem park Vízivárosban

Tarlós István, Cipi Hotoveli és Heisler AndrásJeruzsálem parknak nevezték el Budán a Clark Ádám tér ? Lánchíd utca ? Friedrich Born rakpart által határolt területet. ? Budapest talán legfontosabb jelképe, a Lánchíd közelsége szimbolikus jelentőségű, és a hely fontosságáról tanúskodik! ? mondta el a ma délutáni névadón Tarlós István főpolgármester.

A baráti közeledés gesztusa az is, hogy a magyar főváros vezetése éppen Izrael fennállásának 70. évfordulóján, tavaly határozta el, hogy közteret nevez el a zsidó állam ősi fővárosáról. Évezredes történelme folyamán a hit és az összetartás biztosította Jeruzsálem népének túlélését. A mindenkori közös cél adott elegendő életerőt ahhoz, hogy a sokat szenvedett nép végül megőrizze egész nemzetének jövőjét. Jeruzsálem kivételes fejlődéstörténetét annak a százezernyi magyarnak, köztük budapestieknek is köszönheti, akik évszázadok alatt a jobb élet reményében kivándoroltak, és új hazát építettek maguknak. A városfalon túli egyik első lakónegyedet ma is magyar negyedként emlegetik. Az elmúlt évtizedekben Izrael leglátványosabb gazdasági teljesítménye a fellendülés és a gyarapodás gyorsasága volt.

2019-ben a magyar kormány felismerte, hogy a magyar és izraeli együttműködésben egyre nagyobb lehetőségek rejlenek, ezért úgy döntött, külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben diplomáciai státusszal, hogy személyes jelenléttel is segítse a kapcsolatépítést. Magyarországon ma több mint 200 izraeli cég működik, és Budapesten is érezhető az izraeli üzleti jelenlét felhajtóereje ? tette hozzá a Tarlós István.

Cipi Hotoveli izraeli külügyminiszter-helyettes a Jeruzsálem park létrejöttét mérföldkőnek nevezte a két ország kapcsolatában. Megjegyezte, hogy ismét fontos lépést tettek afelé, hogy a magyar követség Jeruzsálembe költözzön. A magyar?izraeli kapcsolatok kedvezően fejlődnek, különösen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 2017-es budapesti látogatása óta. Arról is beszélt, hogy Izraelre múlt éjszaka több mint 400 rakétát lőttek ki, és ennek egyetlen oka, hogy a Hamász terrorszervezet nem akarja, hogy létezzen a zsidó állam. Megköszönte a magyar kormánynak, hogy megvédi Izraelt az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon, és elismeri jogát az önvédelemhez.

A két országot mély kulturális és történelmi kapcsolat köti össze, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ennek a közös történelemnek egy része nagyon fájdalmas volt. Egy virágzó zsidó közösséget töröltek el, több mint félmillió zsidót gyilkoltak meg itt a náci rezsim képviselői. Tanulni kell ebből a történelmi leckéből, különösen most, amikor újjáéledőben van az antiszemitizmus Európa jó néhány országában és az Egyesült Államokban. Együtt kell ez ellen harcolnunk! ? jelentette ki Cipi Hotoveli.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke kiemelte: a névadó ünnepség nemcsak a zsidó közösség tagjaink fontos, hiszen Jeruzsálem a zsidóság és a kereszténység bölcsője is. Nincs a világ történetében talán még két olyan vallás, melyek gyökerei ilyen eltéphetetlenül fonódtak volna össze, bármennyire szomorú a kereszténység és a zsidóság közös vallástörténetének első 2000 éve. Budapest Kelet-Közép-Európa utolsó jelentős lélekszámú zsidó közösségének békés otthona. Nagyrabecsülését fejezte ki a magyar kormány bátor lépése miatt, hogy március 19-én megnyitotta diplomáciai státuszú külgazdasági képviseletét Jeruzsálemben. Kevesen tudják, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Guatemala nagykövetségei mellett ez csupán a harmadik diplomáciai státuszú képviselet Jeruzsálemben. A MAZSIHISZ elnöke megköszönte Tarlós Istvánnak és a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy pártokon és frakciókon átívelően támogatták, hogy Jeruzsálemhez méltó hely viselhesse Budapesten a szent város nevét.

Az ünnepségen részt vett többek között Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség Európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester, Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester és Deutsch Tamás, a Fidesz Európai parlamenti képviselője.

Szóljon hozzá!