ZETApress

hírportál

Sünvédelmi program Bécsben

Téli álomra készülő sün BécsbenNéhány éve a sünöknek is készítenek helyet hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében ugyanis külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol áttelelniük ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest, Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Mivel ősszel a parkokban és más városi zöldterületeken a rend és tisztaság jegyében rendszerint az utolsó lehullott falevelet is összegereblyézik, a városban élő vadállatok ? mint a sün is ? csak nehezen találnak olyan helyet, ahol a téli álom idejére biztonságosan elrejtőzhetnek. Éppen ezért hét bécsi temetőben 2015-ben sünvédelmi programot indítottak.

A sírkertek nyugodtabb szegleteiben lehullott falevelekből és ágakból téli szállásokat emelnek, amelyeket meg is jelölnek, nehogy széttúrja őket valaki. Ráadásul ezek a rakások nemcsak meleg téli búvóhelyet jelentenek a sünöknek, hanem fontos élelemforrást is például az olyan nem vonuló madaraknak mint a vörösbegy és az ökörszem. A levelek alatt keresgélve ugyanis mindig akad egy-egy rovar vagy lárva.

A projektben a turisták által is kedvelt Bécsi Központi Temető (Wiener Zentralfriedhof) is részt vesz, amelynek csaknem 2,5 négyzetkilométeres területén számos állatfaj képviselteti magát. Élnek itt őzek, vörös-vércsék, mezei hörcsögök, nyest, borz és többféle béka is. Mókusból pedig annyi van, és annyira kezesek, hogy a látogatók csak Hansinak becézik őket és gyakran megkínálják őket dióval, mogyoróval.

Szóljon hozzá!