ZETApress

hírportál

Légi-katasztrófák megelőzése

AerinX screenshot 1Magyar kiterjesztett valóság megoldás segíthet a légi-katasztrófák megelőzésében. 250 millió forintos tőkebefektetést kap az AerinX ? tudatta Hanyecz Imre.

Egyszerűbbé, gyorsabbá és pontosabbá teheti a repülőgépek és más légi-járművek külső átvizsgálását, illetve karbantartását az AerinX nevű magyar cég kiterjesztett valóság (AR) alapú megoldása. A vállalkozás három lépésben 250 millió forintos tőkebefektetésben részesül az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy egyedülálló rendszerével piacra lépjen.

Különböző nemzetközi iparági statisztikák, illetve adatelemzések rámutatnak, hogy jelenleg a repülőgép balesetek mintegy 70-80%-át emberi mulasztás vagy hiba okozza. Ezeknek egy jelentős részénél a fedélzeti személyzet, ezen belül is kimondottan a pilóta felelőssége állapítható meg, ugyanakkor szintén markáns hányadot tesznek ki a repülőgép átvizsgálásakor, karbantartásakor elkövetett emberi hibák. Egy magyar startup cég, az AerinX Kft. a probléma megoldására egy olyan kiterjesztett valóság (AR) alapú rendszert fejleszt, mellyel a repülőgépek és más légi közlekedési eszközök külső felületi átvizsgálása, és az ehhez kapcsolódó karbantartási munka lényegesen egyszerűbbé, gyorsabbá és precízebbé válhat.

Papír és vonalzó helyett hi-tech döntéstámogató rendszer

A légi-járművek külső felületének átvizsgálása során az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a sérülések detektálása, felmérése, regisztrációja és dokumentációja jelenleg is manuálisan zajlik. A karbantartó mérnökök szó szerint vonalzóval mérik le és filctollal rajzolják körbe a felfedezett felületi sérüléseket, ráadásul a munkafolyamat során több ezer oldalas, papír alapú műszaki dokumentáció átnyálazására kényszerülnek, amikor egy-egy felületi sérülés súlyosságát kell meghatározniuk.

AerinX screenshot 2? A repülőgépipar és a légi-közlekedés az egyik leginkább technológia intenzív iparág, így egy laikus számára megdöbbentő lehet, hogy számos területen viszonylag elmaradott a szegmens digitalizációja. Igaz ez a repülőgépek felületi átvizsgálására, illetve a karbantartásra is. Az AerinX fejlesztésével erre a problémára keressük a megoldást. Smart inspekciós rendszerünk a kiterjesztett valóság (AR) technológiát ötvözi a fejlett képfeldolgozással, illetve adatbázis kezeléssel, mely egyedülálló, csúcstechnológiájú, döntést támogató eszközt ad a szakemberek kezébe ? fogalmazott Kiss Antal Bence ötletgazda, az AerinX ügyvezetője.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a karbantartást végző mérnökök egy AR-szemüveg segítségével mérjék fel egy-egy felületi sérülés méretét és pontos elhelyezkedését. Az AerinX képes rá, hogy valós-időben, három dimenzióban a gép felszínére vetítse az adott gépmodellel kapcsolatos valamennyi releváns műszaki információt, beleértve a lemezvastagságot adott ponton, illetve a sérülés történetet is. Ezáltal lényegesen gyorsabbá és pontosabbá válik az átvizsgálás, kiküszöbölhetővé válnak az emberi hibák, így a balesetek és légi katasztrófák száma is csökkenthető, ami mind az üzemeltetők, mind az utasok számára nagyon pozitív fejleményt jelent.

Kevesebb járatkésés?

Úgynevezett AOG (Aircraft on Ground) esemény során ? amikor sérülés, vagy egyéb incidens miatt a repülőgép azonnali átvizsgálására van szükség, egy átlagos utasszállító külső felületi inspekciója a jelenlegi módszerekkel mintegy másfél-két órát is igénybe vehet. Az AerinX rendszerével ez az idő akár 20 percre csökkenthető, ami egy-egy ilyen esetben akár több tízezer dolláros (több millió forintos) megtakarítást is jelenthet a légitársaságnak, nem beszélve arról, hogy a járatkésések ideje és száma is jelentősen csökkenhet.

Negyedmilliárd forintos tőkebefektetés

Az AerinX rendszere jelenleg működő prototípus fázisban van, a termék további fejlesztéséhez és a piaci bevezetéshez pedig kockázati tőkét vont be a társaság. ? Az X-Ventures három lépésben összesen 250 millió forintnyi kockázati tőkét fektet az AerinX-be. A kiterjesztett valóság ipari alkalmazása hatalmas robbanás előtt áll, szakértői prognózisok szerint a piac mérete 2020-ra elérheti a százmilliárd dollárt, a felhasználók száma pedig az egymilliárd főt. A repülőgépipar és a légi-közlekedés pedig a legdinamikusabban fejlődő iparágak közé tartoznak, így jelentős piaci potenciált látunk az AerinX technológiájában és a csapat által felhalmozott know-how-ban ? fűzte hozzá Zsembery Levente, az X-Ventures Alpha Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. Az AerinX számos nemzetközi iparági szereplővel ? köztük repülőgép karbantartó- és gyártó vállalatokkal ? folytat jelenleg is előrehaladott tárgyalásokat stratégiai szakmai együttműködések és a termék piaci bevezetése kapcsán.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IfapLlezMLw[/youtube]

Az AerinX-ről

Az AerinX egy csúcstechnológiát alkalmazó innovatív repülőgép inspekciós rendszer, mellyel lényegesen csökkenthető a légi járművek külső átvizsgálásának ideje. A rendszer a karbantartó mérnökök munkáját segíti, és csökkenti az emberi hiba lehetőségét. A rendszernek köszönhetően a légijármű repülési alkalmasságáról a gép fordulóidején belül döntést lehet hozni. Az AerinX képes precízen lokalizálni és felmérni a felületi sérüléseket, illetve alapvető technikai információkat szolgáltat a sérült területről.

Az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealapról

Az X-Ventures két alapkezelő, a 2008-ban alakult X-Ventures Alpha Zrt. és a 2012-ben létrejött X-Ventures Béta Zrt, valamint az általuk kezelt négy ? összesen több mint 30 milliárd forint jegyzett tőkéjű ? alap tevékenységét koordinálja. Az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap egy 13,4 milliárd forint jegyzett tőkéjű, közel 12 éves futamidejű tőkealap, mely a GINOP 8. (Pénzügyi eszközök) prioritás keretében finanszírozott Intelligens Szakosodási Kockázati Tőkeprogram (GINOP-8.1.3/B-17) alapján jött létre. Az alap befektetési fókuszába elsődlegesen az információs és kommunikációs technológiák (IKT), másodlagosan a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiában (S3) meghatározott egyéb nemzeti prioritások, illetve ezekhez kapcsolódó projektek tartoznak.

Szóljon hozzá!