ZETApress

hírportál

Blanka királyi vacsorája

Novák Blanka együtt vacsorázott a svéd királyi családdal, az idei Nobel-díjasokkal és egy tudományokat népszerűsítő svéd film főszereplője lett. Blanka részvételét a MATEHESZ támogatta ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Novák Blanka képviselte a 2018. december 4-e és 11-e között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem diákja.

A Nobel Alapítvány támogatásával, 1976 óta megrendezésre kerülő esemény kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 25, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

A Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland fizikai Nobel-díjasok, Frances H. Arnold, illetve George P. Smith és Sir Gregory P. Winter kémiai Nobel-díjasok, William D. Nordhaus és Paul M. Romer közgazdasági Nobel-díjasok, valamint az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszukun fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjasok előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait megelőzően a tudósnövendékek 1300 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. Az ifjú tehetségek látogatást tehettek a Xylem Water Solutions AB cég svéd gyárában, ahol együtt ebédeltek a cég vezérigazgatójával. A Nobel Múzeumban 4-5 fős csapatokba rendeződve vitaestet tartottak a géntechnológia témakörében, a vita versenyt idén Blankáék csapata nyerte meg.

A hét során két résztvevőt, az Ausztráliából érkező Han Wangot és a Magyarországot képviselő Novák Blankát választották a svéd középiskolásoknak készülő, tudományokat népszerűsítő film főszereplőinek. A fiatalok december 9-én állófogadás keretében beszélgethettek a Nobel-díjas tudósokkal, 10-én pedig részt vehettek a Nobel-díjátadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. A bankettet hajnalig tartó Nobel NightCap zárta.

Szóljon hozzá!