ZETApress

hírportál

Megjött a nagykövet

Bajnai Gordon miniszterelnök fogadta az új amerikai nagykövetet. A kormányfő csütörtökön bemutatkozó látogatáson fogadta az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis asszonyt.

A megbeszélés során a miniszterelnök hangsúlyozta: fontosnak tartjuk, hogy Tsakopoulos-Kounalakis nagykövet asszony személyében az amerikai politikai döntéshozókkal szoros kapcsolatokat ápoló, az üzleti életben elismert személyiség képviseli az Egyesült Államokat hazánkban. Meggyőződését fejezte ki az iránt, hogy Tsakopoulos-Kounalakis asszony nagyköveti tevékenysége új lendületet ad majd az Obama-adminisztráció és a magyar kormányzat közötti kapcsolatoknak. Jelezte, hogy a gazdasági kapcsolataink előmozdításában, további befektetések ösztönzésében, valamint a magyar beruházási környezet hiteles amerikai bemutatásában számítunk a nagykövet asszony üzleti világban szerzett tapasztalataira.

Magyarország afganisztáni szerepvállalása mellett a kormány válságkezelési intézkedéseit is áttekintették a találkozón, amelyekről elismerően szólt Tsakopoulos-Kounalakis asszony. A megbeszélés során az új nagykövet jelezte, hogy az Egyesült Államok készen áll a magyar kormány által kezdeményezett, a romák társadalmi integrációját célzó projektekhez amerikai segítséget nyújtani.

A kormányfő méltatta a transzatlanti együttműködés jelentőségét, rámutatva arra, hogy a magyar külpolitika értékelvű transzatlanti elkötelezettsége átível a kormányzati ciklusokon ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!