ZETApress

hírportál

Múltidézés Bécsben

Infoscreen egy bécsi villamosonA környező utcákról mesélnek a bécsi tömegközlekedési eszközök kijelzői. A következő megálló mellett mostantól a környékbeli utcákról szóló érdekességek is olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön lévő monitorokon. Geolokáció, open data és a város saját online enciklopédiája szolgáltatják az adatokat.

Augusztus vége óta a közelben található utcákról is olvashatnak érdekességeket a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai. A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön ugyanis ? egészen októberig ? nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az Irisgasse mellett elhaladók megtudhatják például, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik.

Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia több mint 40.500 szócikket tartalmaz és folyamatosan aktualizálják, bővítik ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest.

Az osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető el. Ezek felhasználásával már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amelyek nemcsak a bécsiek, de sok esetben a turisták életét is megkönnyítik. Fotónk Wiener Linien / Johannes Zinner felvétele.

Szóljon hozzá!