ZETApress

hírportál

Zsibi mindörökké

Az 48er-Tandler PID Houdek felvételénHárom éves a bécsi köztisztaságiak használt-cikk kereskedése. A minap ünnepelte 3. születésnapját az 48er-Tandler, a bécsi használt-cikk kereskedés. A különleges régiségkereskedésnek már 400 ezer látogatója volt, a bevételéből hajléktalanszállót, állat-menhelyet és menekülteket segítő szervezetet támogatnak.

Bécs legmenőbb használt-cikk kereskedése lett a köztisztasági vállalat három évvel ezelőtt megnyitott second-hand boltja, az 48er-Tandler, ahol a szeméttelepeken leadott étkészleteknek, műszaki cikkeknek, ruháknak, játékoknak és a bécsi tömegközlekedési eszközökön felejtett és a Talált Tárgyak Osztályáról soha el nem hozott dolgoknak keresnek új gazdát ? tudatta a Eurocomm-PR Budapest.

A különleges régiségkereskedést már minden második bécsi ismeri, az egyedi és vintage-darabok kedvelői között pedig jól bevált lelőhelynek számít. Az 48er-Tandlerbe naponta érkezik új áru, a kínálata pedig éppen olyan változatos, mint egy zsibvásáré. A polcokra kerülő árut természetesen előzetesen átválogatják, és csak sérülésmentes, működő darabokat kínálnak, korrekt áron.

Az utánpótlást maguk a bécsiek szolgáltatják: havonta mintegy 100 tonnányi bútor, játék, edény, műszaki cikk, CD-lemez, ruházati cikk, hangszer és egyéb kincs landol az osztrák főváros szeméttelepein külön a használt-cikkek számára fenntartott gyűjtőboxban. A holmik egy részét tárgyi adományként karitatív szervezeteknek adják, néhány darabot upcycling révén továbbhasznosítanak, nagy részük pedig az 48er-Tandler polcaira kerül. A használtcikk-kereskedés bevételét az osztrák főváros ebrendészeti telepének, a TierQuarTier Wiennek adományozzák.

Az 48er-Tandler ráadásul nemcsak egy second-hand shop, ahol új életre kelnek a kidobásra ítélt használt holmik, de egy szellemi műhely is, ahol arra tanítják a gyerekeket, hogy bánjanak felelősségteljesebben a környezetükkel. A bolt tőszomszédságában ugyanis májusban egy lounge-t is kialakítottak, ahol gyerekek tanulhatják meg játékos formában a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladékmennyiség csökkentésének minden csínját-bínját. A nyári szünet alatt tartott foglalkozásokon a 6-10 évesek még érettségi bizonyítványt is szerezhettek, ami feljogosítja őket arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre és a keletkező szemét mennyiségének csökkentésére tanítsák társaikat, családtagjaikat és ismerőseiket. A Rákospalotán 2016-tól működő hulladékudvarról és az edukációról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!