ZETApress

hírportál

Magyar bronzérem Kínában

Idén a kelet-kínai Csöcsiang tartomány fővárosában, Chongqing Hangzhou-ban került megrendezésre a 332. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Verseny (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest) augusztus 14-e és 19-e között ? tudatta Garai Tóth János kommunikációs igazgató.

A megmérettetésen Magyarországot Laufer Tamás Jónás, a 276. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 32. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja vezette. A díjátadón részt vett Li Yuanchao, a Kínai Népköztársaság alelnöke is.

A legjobb nemzetközi projekteket is díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okos-telefonnal című pályamunkájával, ami az alkohol egyensúlyra kifejtett hatását mérő baleset-megelőző alkalmazás a bronzérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül, valamint elnyerte a CASTIC csapat legnépszerűbb versenyző különdíját is. A rendezvényen Tamás meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A verseny egyik zsűritagja meghívta Sanghajba a Tongji Egyetemre, egy másik zsűritagtól pedig meghívást kapott a Nankai Egyetemre is.

A China Adolescent Science & Technology Innovation Contest nevű versenyt 1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között, tudományos és műszaki területen. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén több mint 41 külföldi országból, közel 250 nemzetközi résztvevője volt a versenynek.

Szóljon hozzá!