ZETApress

hírportál

Magyar siker Svájcban

Jonas LandoltÚjabb magyar résztvevő a 29. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten, Svájcban. 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehetett részt Magyarországon kívül Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Németországból, Litvániából, Luxemburgból és Észtországból a 29. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten.

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen 23 kiválasztott középiskolás fiatal vehetett részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen kilenc fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) delegáltjaként ? tudatta Garay Tóth János kommunikációs igazgató.

Az idei, június 21-e és 28-a között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Szalai Rita, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium volt diákja, a Pécsi Egyetem orvostanhallgatója, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. díjban részesített fiatalja vet részt a MATEHESZ támogatásával. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Olaszországból, Németországból, Litvániából, Luxemburgból és Észtországból érkezett.

Rita egy négy fős csoportban, észt, litván és svéd fiatalok társaságában, vizsgálta a nyugati sün elterjedését Val Müstair területén. A nyugati sün populációk megtalálhatók Olaszországban, közel a svájci határhoz, illetve az időjárás megváltozott; melegebb, szárazabb lett, ami által megfelelővé vált a sünök megtelepedéséhez akár Val Müstair területe is. A kapott eredményeket nyílt előadássorozat keretében prezentálták.

Szóljon hozzá!