ZETApress

hírportál

Galícia Expressz júliusban

Emlékutazás indul 3 hét múlva az I. Világháború Keleti Frontjának hadszíntereire. A MÁV Nosztalgia Kft, a MÁV Zrt. leányvállalata az I. Világháború centenáriuma alkalmából idén nyáron Lengyelországba közlekedteti történelmi különvonatát ? tudtuk meg délelőtt a Nyugati pályaudvar Királyi várójában. Fotóink Lantai József felvételei.

A Galícia Expressz július 15-én vasárnap 06:28-kor a Nyugati pályaudvarról indul ötnapos emlékútjára. A zarándoklat jellegű programsorozat több galíciai települést is érint: Limanowa, Gorlice, Rzeszow, Przemysl. Az emlékvonat programjának kiinduló és végső állomása Krakkó. A központi megemlékezésre a történelmi utazás harmadik napján, július 17-én kedden Przemyslben kerül sor, ahol lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. Világháborúban elesett hősökre.

Az I. Világháborúhoz kapcsolódó legelső történelmi különvonat, az Isonzó Expressz 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre. Az emlékvonattal az a nemes szándék vezérelte a szervezőket, hogy az utazás résztvevői felkeressék az egykori világháborús történelmi helyszínek elsősorban magyar vonatkozású emlékhelyeit, és kegyelettel emlékezzenek az ott elesett katonákra. A különvonatok fedélzetén az elmúlt három évben közel 1500 főt utaztatott a MÁV Nosztalgia.

A történelmi emlékutazások méltó folytatásaként július 15-19. között első alkalommal indítja Lengyelországba vonatát a MÁV Nosztalgia, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai támogatásával. Terveik szerint a Galícia Expressz 14 kocsival, több száz utassal a fedélzetén indul ötnapos útjára. Az utazás során színvonalas zenei program ? a vonaton a Sebő Együttes zenél, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc vezetésével ?, hagyományőrzők katonai bemutatói, valamint az első világháborút kutató kiváló történészek előadásai várják az érdeklődőket.

A Galícia Expressz különvonatos utazással lehetőséget kívánnak teremteni mindazok számára, akik a történelem ? valamint családi érintettség okán a nagyszülők és rokonok sorsa ? iránt érzékenyen érdeklődnek, valamint az időutazás során az első világháború magyar vonatkozású eseményeit az egykori hadműveleti helyszíneken szeretnék megismerni, és kegyeletüket kívánják leróni a Nagy Háború hőseinek emléke előtt.

A MÁV Nosztalgia biztosítja a történelmi vonatszerelvény biztonságos közlekedtetését, valamint gondoskodik a történelmi-turisztikai programok és szolgáltatások teljes körű lebonyolításáról. A Galícia Expressz történelmi körutazása során, több helyszínen koszorúzással, katonai tiszteletadással egybekötött megemlékezésekre kerül sor. Az események központi ünnepi helyszíne Przemysl, ahol a történelmi utazás harmadik napján, 17-én a délután órákban lengyel magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek az I. Világháborúban elesett hősökre.

A történelmi emlékvonat fedélzetén színvonalas szolgáltatásokat biztosítanak: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiváló történészeinek az első világháború Keleti Frontjának hadszínterein zajló eseményekről szóló előadásai hangzanak el, melyek kiegészülnek a lengyel helyszíneken átadott történelmi ismeretekkel. A közösségi kocsikban fotókiállítás, valamint hagyományőrzők mutatják be a korabeli katonai fegyvereket és felszereléseket. A különvonat előadókocsijában odaúton és visszafelé Sebő Ferenc ? a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójának ? vezetésével a Sebő Együttes zenél felejthetetlen zenei élményt nyújtva a világháborús katonadalok felelevenítésével.

A zenei program, a hagyományőrzők és a történészek jelenléte együttesen segít az I. világháborús események megismerésében az emlékvonat utazóközönségnek. A Galícia Expresszre Standard és Pullman Club osztályra válthatnak jegyet az érdeklődők. A szerelvény retró élményvonati kocsikkal és klimatizált étkezőkocsikkal közlekedik. Színvonalas fedélzeti kiadvány is segíti az emlékutazáson résztvevők tájékoztatását. A részletes program idekattintva megtalálható.

Szóljon hozzá!