ZETApress

hírportál

Virgin Galactic a sivatagban

December 7-én a kaliforniai Mojave-sivatagban, Scaled Composites cég bázisán viharos szélben, de ünnepélyesen kigurították a hangárból a kettős törzsű WhiteKnightTwo szárnya alá függesztett SpaceShipTwo űrrepülőgépet ? tudatta Angyal László Aviator.

A Burt Rutan irányításával tervezett SpaceShipTwo teste könnyű, szénszálas anyagból készült, ugyanúgy mint a hasonlóan gyártott SpaceShipOne-nak, amely a világ első magánfejlesztésű gépeként űrugrásra volt képes, elnyerve ezzel 2004-ben a tízmillió dolláros Ansari X-díjat.

A SpaceShipTwo hat utassal és két pilótával repül majd. A projekt mögött a Richard Branson által alapított Virgin Galactic cég áll. Céljuk, hogy először szuborbitális repülésekre, hosszabb távon pedig ? egy majdan megalkotandó új járművel ? Föld körüli utakra szállítsanak fizető utasokat, űrturistákat.

A SpaceShipTwo helyeire eddig már kb. 250-en jelentkeztek, fejenként 200 ezer dolláros áron. Az űrugrást végrehajtó jármű a kettős törzsű WhiteKnightTwo nevű repülőgéphez rögzítve emelkedik majd el a Föld felszínéről, hogy utána saját hajtóműveivel jusson még feljebb. A hordozó repülőgép első példányát ? amely ugyancsak a Scaled Composites műhelyeiben készült ? tavaly nyáron már bemutatták.

Szóljon hozzá!