ZETApress

hírportál

Olvass sokat angolul!

Hidden MovementsA magyarok nem érzik magabiztosnak nyelvtudásukat. Több mint 10 éven át tanulunk angolul, mégsem használjuk jól a nyelvet ? hallottuk a délutáni sajtóbeszélgetésen a Rumbach Sebestyén utcai Vallai Kertben.

A Levelty Books legfrissebb kutatásában a magyarok nyelvtanulási szokásait vizsgálta, hogy kiderítse, melyik a leghatékonyabb tanulási forma és mennyire érzik motiválónak a tanulók a rendelkezésre álló oktatási csatornákat. A Levelty Books kutatása alapján a megkérdezettek több mint fele minimum 5 éve tanul angolul, 42,5%-uk pedig több mint 10 éve. Ennyi időnek elegendőnek kellene lennie ahhoz, hogy az ember magabiztosan elsajátítson egy idegen nyelvet, a tapasztalatok azonban nem ezt igazolják. A legtöbben közel egy évtizednyi tanulás után is csak alap vagy középfok közé teszik nyelvi szintjüket.

? A kutatás résztvevőinek közel két harmada már évek óta tanul angolul, mégis bizonytalannak érzik nyelvtudásukat. A folyamat érthető módon lelombozza a tanulókat, hiszen úgy érzik, hogy a belefektetett munka nem hozza meg a gyümölcsét ? mondta Gönczy Edit, a Levelty Books társalapítója. A szakember szerint a legnagyobb gondot az okozza a nyelvtanulás során, hogy a tanulók a magolást és a nyelvtankönyveket unalmasnak tartják, a hosszadalmas folyamat és eredménytelenség után el sem tudják képzelni, hogy egyszer magabiztos nyelvhasználók legyenek.

A kutatás is megerősítette a nyelvtanár tapasztalatait, hiszen a tanulók fele úgy érzi, hogy az elsajátított információk hatására már mérföldekkel előbb kellene tartaniuk jelenlegi szintjüknél és csupán 10%-uk véli úgy, hogy pontosan ott tart, ahol szeretne. A motiváció hiánya sajnos azt eredményezi, hogy a tanulók nehéznek vagy egyszerűen elérhetetlennek érzik, hogy valaha is magabiztos nyelvhasználók legyenek.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a válaszadók szerint a kiváló szóbeli kommunikáció kétszer olyan fontos a gyakorlatban, mint az írásbeli, ennek ellenére a legnagyobb biztonsággal csak bemutatkozni mernek a magyarok, a legtöbbjüknek az élő beszéd megértése is gondot okoz. Pedig 4 év alatt a megfelelő módszertannal bármelyik idegen nyelv elsajátítható lehetne. Két tapasztalat magyar anyanyelvű angol tanár izgalmas megoldást talált a tanulók legjellemzőbb problémájára és kifejlesztették az első regény alapú online nyelvtanfolyamot, a Levelty Books-ot.

Az élményszerű nyelvoktatás követeiként szerettek volna létrehozni egy olyan alternatívát, ami érezhető módon segíti a tanulókat céljaik elérésében, miközben izgalmas megoldásokkal tartja szinten motivációjukat. ? A regény minden fejezete egy-egy nyelvtani esetre koncentrál, melyet elmagyarázunk és gyakorló feladatokat is adunk hozzá. A tanuló így nem a tanulásra koncentrál, hanem a sztorira, miközben a tudás automatikusan beépül ? mondta Szabó Kisanna, a Levelty Books alapítója. A Levelty Books egy olyan folytatásos regény, aminek a végére érve észrevétlenül okosabb és kifinomultabb lesz az olvasó angol szintje. További részletek idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!