ZETApress

hírportál

Hazatért a tudós

Oláh György (1927-2017)Oláh György korszakalkotó tudós, a kémiai gondolkodást alapvetően megváltoztató lángelme volt ? fogalmazott Lovász László, az MTA elnöke a Nobel-díjas, Corvin-lánccal és Széchenyi Nagydíjjal kitüntetett kémikus ravatalánál a Fiumei úti Sírkertben.

Oláh György március 8-án hunyt el az Egyesült államokbeli Beverly Hillsben, a vele készült 1999-es Szarvas-interjú idekattintva olvasható. Végakaratának megfelelően hamvait Budapesten helyezték örök nyugalomra, a temetést a Nemzeti Örökség Intézete szervezte. A konvenciókat elvető gondolkodásával, egyéni megközelítéseivel mindig a kémia újabb területeit kutatta ? emelte ki Lovász László. Hozzátette, hogy Oláh György az úttörők és az újítók közé tartozott, a szerves kémia kiemelkedő óriása volt. Miután megkapta a Nobel-díjat, sokat foglalkozott napjaink fontos kérdésével, a csökkenő fosszilis energiaforrások helyettesítési lehetőségeivel és a légkör növekvő szén-dioxid koncentrációjának veszélyes következményeivel ? hangsúlyozta az MTA elnöke, aki szerint erre nyújt megoldást az Oláh György által kidolgozott metanolgazdaság koncepciója, amely a légkör szén-dioxidjának befogásának és metanollá alakításán alapul.

? Nemcsak a nagy magyar tudósok, de a nagy magyar hazafiak könyvében is őrizzük emlékét. Hajlíthatatlan jellemű ember volt, aki mindig a saját útját járta és erről soha nem hagyta magát letéríteni ? mondta a miniszterelnök a temetésen. ? Amikor felért a tudományos világ tetejére és Nobel-díjat kapott, ezt a világraszóló elismerést is a helyén és a nagy jellemre valló alázattal kezelte. Pályája csúcsán is ugyanaz a nyílt-szívű, közvetlen, munkájának és családjának élő ember maradt, az a kémikus, aki a régi alkimisták szenvedélyével, örökös kíváncsiságával kutatja az univerzum működésének örök törvényeit ? hangsúlyozta Orbán Viktor a Fiumei úti Sírkertben, az akadémiai parcellánál ma elmondott búcsúztató beszédében.

Szóljon hozzá!