ZETApress

hírportál

Magyar arany Kínában

Kínai sikerMagyar aranyérem a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen. Az idei évben Kelet-Kínában, Csöcsiang tartomány fővárosában, Hangzhou-ban került megrendezésre a China Adolecents Science and Technology Innovation Contest augusztus 14-e és 19-e között.

A megmérettetésen Magyarországot Szegedi Melinda, a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 2. helyezettje képviselhette, aki a MATEHETSZ támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazott ki a versenyre. A magyar delegációt Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja vezette. A legjobb nemzetközi projekteket is díjjakkal jutalmazzák. A magyar versenyző az E-fásli: Peltier-elven alapuló termoelektromos hűtőrendszer című pályamunkájával, ami egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, különböző testtájakra feltehető eszköz, az aranyérmet nyerte el a nemzetközi projektek közül. A díjátadón részt vett Li Yuanchao, a Kínai Népköztársaság alelnöke is.

A China Adolescent Science & Technology Innovation Contest elnevezésű versenyt,1985 óta minden évben megrendezik más-más kínai városban. A verseny célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között, tudományos és műszaki területen. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, Hong Kongból és Makaóról. Idén külföldről, több mint húsz országból, közel százan vettek részt a versenyen – tudatta Garay Tóth János, a Magyar Innovációs Szövetség kommunikációs igazgatója.

Szóljon hozzá!