ZETApress

hírportál

Uniós pénzek Szécsényben

Uniós forrásokból újult meg a szécsényi általános iskola. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nemzeti Iskola-felújítási Programja az elmúlt ötven év legnagyobb iskola- és óvoda-felújítási programja, amelynek keretében 2011-ig 365 óvoda és iskola korszerűtlen épületének felújítása, bővítése valósul meg, 105 milliárd forintértékben.

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Összetett Iskola általános iskolájának és óvodájának felújítását közel 480 millió forinttal támogatja az unió. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Észak-Magyarországi Régióban 66 óvoda- és iskola-felújítási projekt valósulhat meg 2011-ig, közel 16 milliárd forint támogatással.

Szécsényben az általános iskola felújított épületének november 19-i átadási ünnepségén részt vett Molnár Csaba kancelláriaminiszter, aki köszöntőjében hangsúlyozta: Ezzel a fejlesztéssel az összetett iskolatípusú közoktatási intézményben jelentősen javulnak az idejáró diákok továbbtanulási és önálló életvitel megteremtési esélyei.

Kiemelte: az oktatás minőségi megújítása különösen fontos egy kiugróan magas munkanélküliséggel küzdő térségben, ahol jelentős a hátrányos helyzetű gyermekek száma is. A kormány következetesen végigviszi az oktatás minőségi megújításában vállalt feladatát, a 365 iskola és óvoda megújulását célzó projektek közül 220 már folyamatban van, és ebből 29 projekt már be is fejeződött.

Szécsényben az óvoda és az iskola korszerűsítését megvalósító beruházás első részeként mintegy 200 millió forint ráfordítással korszerűsítették az általános iskola épületét, a felújított tantermeket már birtokba is vehették a diákok. Felújították a gépészeti rendszert és az elektromos berendezéseket, hőszigetelték az épületet, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert. Komplex akadálymentesítés történt és megújult a sportpálya is.

Következő lépésként jövő nyárig a három épületben működő óvodát egy épületbe helyezik, ennek érdekében a Magyar úton lévő 75 férőhelyes óvodát 200 férőhelyes óvodává és 15 férőhelyes bölcsődévé bővítik. A bővítés keretében játszóházat és játszóudvart is kialakítanak ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Fontos utat adtak át Hevesben

Két szakaszon, összesen csaknem 19 kilométer hosszon újították fel az Eger?Hollóstető?Miskolc összekötő utat. Az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében, európai uniós társfinanszírozással lebonyolított útrekonstrukció több mint 700 millió forintba került. Az ünnepélyes útátadásra Felsőtárkányban került sor.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter jelenlétében, Felsőtárkányban adták át délután a regionális jelentőségű Eger?Hollóstető?Miskolc összekötő út (2505-ös út) felújított szakaszait. Az út átadása egy fontos állomás a térség gazdasági fejlődésében. A felújításnak köszönhetően Felsőtárkányban és a térségben élő mintegy hatvanezer ember, valamint az átutazók és a Bükk természeti látványosságait felkeresők közlekedése gyorsabbá, komfortosabbá válik.

Az út felújítása jótékonyan hat a régió mindennapi életére, és nem utolsó sorban a környezetre is, hiszen csökken a zaj, por és káros anyag kibocsátás ? hangsúlyozta a miniszter. Minderre az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozása és az ÉMOP projektjei teremtik meg a lehetőséget.

A most átadott útszakaszokat 702 millió forintos ráfordítással újították fel. A projektgazdaként eljáró Magyar Közút Nonprofit Zrt. szabályszerű közbeszerzési eljárással a Magyar Aszfalt Kft-t választotta ki a munkálatok kivitelezésére.

A felújítás műszaki tartalmát Szerencsi Gábor, a közútkezelő megyei igazgatója ismertette: Az út teherbírása a forgalmi igényeknek már nem felelt meg, felülete kátyús, egyenetlen, balesetveszélyes volt. A kivitelező kiszélesítette az utat, megerősítette az aszfaltburkolatot, szegélyeket újított fel, kitisztította az árkokat és a meglévő átereszeket, új átereszeket is kialakított, rendbe tette az útpadkákat, 1,7 kilométeren árokburkolást javított, emellett szalagkorlátot és közlekedési táblákat telepített. Az útszakaszokon három hidat is renoválni kellett. ? Vállalásait a kivitelező jó minőségben, határidőre teljesítette ? mondta el a szakember.

A 2505-ös út része az Észak-Magyarországi régióban zajló, uniós társfinanszírozású útfelújításoknak. Ennek során összesen tizenhat projekt keretében 320, Heves megyében öt projekt keretében közel 80 kilométernyi mellékutat újítanak fel a Magyar Közút irányításával.

Országszerte a Regionális Operatív Programok 2007?2008-as akciótervében Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik lehetőség 2008?2009. folyamán. A felújítások az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül, a Területfejlesztés prioritás égisze alatt valósulnak meg 73 projektben, összesen 1100 kilométeren, ötvenmilliárd forintból.

Szóljon hozzá!