ZETApress

hírportál

Magyar fiatal a londoni fórumon

Kormányos Gergő75 ország közel 430 fiatal tudós-jelölttel képviseltette magát a londoni fórumon, Magyarországról Kormányos Gergő, a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai lehetett jelen ? tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

Július 27-e és augusztus 10-e között a London International Youth Science Forum (LIYSF) immár 58. alkalommal került megrendezésre. A programok helyszínéül az Imperial College of London szolgált. Magyarországról egy fiatal vett részt a diákfórumon, Kormányos Gergő, aki a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által rendezett, 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el Photorhabdus molekuláris biokontroll című pályamunkájával. Gergő a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban érettségizett.

A fórum alaphangját az UNESCO tudományos részlegének elnöke, Romain Murenzi professzor adta meg lelkesítő beszédével. A fiatalok számos tudományos előadáson vehettek részt, melyet neves tudósok, professzorok, Nobel-díjasok tartottak. Sokat tanulhattak a fúziós energiáról, az emberi szövetekről és azok felépítéséről, betekintést nyerhettek az építészet és a mérnöki munka nehézségeibe és szépségeibe, valamint a látványos kémiai kísérletek sem maradhattak le az előadások színes palettájáról. Megismerkedhettek a londoni egyetemi rendszer működésével, a laborlátogatások által pedig az angliai kutatói munkával. A diákok lehetőséget kaptak az oxfordi és cambridge-i egyetemek meglátogatására.

A résztvevő fiatalok prezentálhatták kutatásaikat, eredményeiket a The Science Forum Bazaar elnevezésű eseményen egy poszter segítségével. A kiállítókat egy 5 tagú, tudósokból, szakértőkből, fiatal doktorokból álló zsűri pontozta. A nap legeredményesebbjei a FameLab LIYSF keretein belül mindenki előtt bemutathatták munkájukat. A fiatal kutatók meglátogathatták a Science Museumot, a National History Museumot, ezen kívül programon volt a London Wetland Centre, a Rolls-Royce és a The Alexander Fleming Museum is. Szakértők segítségével ismerhették meg a múzeumok tárgyainak múltját és titkait, így első kézből kaphattak olyan információkat, melyekkel az eddigiek során talán még könyvekben sem találkozhattak. A kötetlen programok sorát gazdagította a Stonehenge, a Buckingham-palota, a Hampton Court Palota, valamint egyéb angliai látványosságok meglátogatása is.

Szóljon hozzá!