ZETApress

hírportál

Szerződést, de mielőbb!

Vaclav KlausMagyarország a Lisszaboni Szerződést elsőként ratifikáló tagállamként érdekelt abban, hogy a ratifikációs folyamat végre lezáruljon, a Szerződés mihamarabb életbe lépjen.

Európának az állandó intézményi viták helyett végre az embereket foglalkoztató problémákkal kell foglalkoznia, mint a gazdasági válság, az energiabiztonság vagy a klímaváltozás. A probléma megoldása érdekében a kormány az Európai Tanácsülésen támogatni fogja a Szerződéssel kapcsolatos esetleges félreértések tisztázását ? vallja a kormányfő.

Nem támogatunk viszont semmilyen olyan törekvést, amely akár közvetlenül, akár közvetve a németeket, osztrákokat és magyarokat a kollektív bűnösség elve alapján sújtó Benes-dekrétumok rehabilitálására, igazolására irányul.

A magyar miniszterelnök leszögezte: bármilyen megoldás csak Csehországra vonatkozhat. Ha a cseh aggályok kezelése érdekében szükséges is az uniós tagállamoknak közösen döntést hozni, az csak a jövőre vonatkozhat.

Bajnai Gordon miniszterelnök a csütörtökön kezdődő Európai Tanácsülés előtt hangsúlyozta: a Lisszaboni Szerződés Európa jövőjéről szól, míg a II. Világháború után családok százezreit megnyomorító és kisemmiző Benes-dekrétumok máig vitatott diszkriminatív rendelkezései Európa szomorú múlt századi, mindmáig feldolgozatlan tragédiáit idézik fel. Félő, hogy a két ügy összekeverése nem csak a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos tájékozatlanságból fakad, hanem az európai integráció jövője ellen irányul.

A cseh aggályokkal kapcsolatban Bajnai Gordon megjegyezte: az Alapjogi Chartának nincs visszamenőleges hatálya, a Lisszaboni Szerződés pedig a jövőnkről szól. Magyarország egy olyan Európai Unióban érdekelt, egy olyan Unió építkezésében vesz részt, ahol a polgárok alapvető jogait mindenki tiszteletben tartja. Ennek figyelembevételével kell, hogy közösen megoldást találjunk ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Új utak Ecséden

Nyolcvanmillió forintból újul meg Ecséd község úthálózata. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében közel 80 millió forintból újul meg Ecséd község úthálózata. A felújítási munkálatok a település úthálózatának közel egyötödét érintik. A projektindító ünnepségen Ujhelyi István a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára elmondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv rendkívül népszerű, október végéig 33 ezernél is többen pályáztak a támogatásokra.

71 millió forintos uniós támogatással, összesen közel 80 millió forint értékben újítják fel Ecséd község úthálózatának mintegy 20 százalékát a következő hónapokban. A szilárd burkolatú utak felújításával a lakosság számára élhetőbbé válik a település, az infrastrukturális beruházások és a vállalkozások számára pedig vonzóbbá válik a környék, aminek következtében növekedhet a helyi foglalkoztatás ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!