ZETApress

hírportál

Svéd diáksarok a Műegyetemen

Foglalj helyet és érezd jól magad! ? Inspiráló skandináv munkakörnyezet várja a hallgatókat mától a Műegyetemen. A Svéd Hallgatói Sarok fő támogatói az Electrolux, az Ericsson és a Sigma Technology. További partnerek a Skanska, a Kinnarps, valamint a Metropol.

Interaktív kijelzőn futó végtelenített táblaszoftver, mobil töltőállomás, kényelmes babzsákok, tervezésre, ötletelésre hívó táblafelületek, dizájnos környezet, modern konyha… Többek között ezek az újdonságok várják az új félévben a Műegyetem Q-épületében a hallgatókat ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, s az azt követő ünnepélyes átadón, melyet svédasztalos fogadás követett. Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja más irányú elfoglaltsága miatt ezt már nem várhatta meg.

Az Első Svéd Hallgatói Sarok ? inspiráló, kreatív tér

Svédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és vezető magyarországi svéd vállalatok Svéd Hallgatói Sarkot alakítottak ki a BME Q-épületének II. emeletén az idei Swedish?Hungarian Smart Fórum platform keretein belül. A cél olyan kreatív tanuló- és találkozási pont létrehozása volt, ahol a diákoknak mind kikapcsolódásra, mind tanulásra lehetőségük van. Aki eljön, hogy kipróbálja a Svéd Hallgatói Sarkot, kellemes és hangulatos légkörben találkozhat a modern technológiával. Az így létrejövő tér olyan, mint egy a svédországi munkahely: egyrészt biztosítja a munkavégzéshez szükséges környezetet, másrészt lehetővé teszi, hogy a munkavállalók valóban jól is érezzék magukat az őket körülvevő, hatékonyabb munkára inspiráló, kreatív térben.

Egyetem és vállalatok együttműködése

? Az összetettebbé és globalizáltabbá váló világban az országok és a vállalatok sikere egyre inkább az ott élő és dolgozó emberek ötletein és készségein múlik. Svédország a technológia és az innováció országa. A svéd vállalatok jól képzett partnereket és munkavállalókat találtak Magyarországon. Sok hallgató helyezkedett el a közel 200, itt jelenlevő svéd vállalat valamelyikénél. A Svéd Diáksarok mai átadása a BME-n újabb lépés Magyarország és Svédország, illetve az egyetem és vállalatok közötti együttműködés megerősítésében. Szívből remélem, hogy ez a Hallgatói Sarok hozzájárul ahhoz, hogy az egyetem diákjai a lehető legjobb körülmények között fejlődjenek és élvezzék tanulóéveiket ezen a nagyszerű egyetemen ? mondta el Niclas Trouvé, Svédország magyarországi nagykövete az ünnepélyes átadón.

? A magyar tudomány és felsőoktatás évszázados sikereinek egyik legfontosabb záloga a külvilág, más kultúrák, tudományos műhelyek iránti nyitottság. Az új svéd Hallgatói Sarok egy újabb lehetőség a nemzetközi tudományos, technológiai kölcsönhatások megélésére. Köszönet a Svéd Nagykövetség és Svéd Kereskedelmi Kirendeltség kezdeményezéséért, s azoknak a vállalatoknak a támogatásáért, melyek közreműködésükkel egyúttal nyilván a magyar befektetési környezet és a magyar egyetemi képzés iránti elismerésüket is kifejezik ? emelte ki Prőhle Gergely volt berlini és berni nagykövet, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

? Ezen együttműködés színterei az egyetemen működő laboratóriumok, melyek kreativitásra ösztönző életérzéssel és környezettudatos életminőség iránti igénnyel bővültek ebben a színes és modern diáksarokban, melyet máris birtokba vettek a villamosmérnök és informatikus hallgatók ? hangsúlyozta Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora köszönetnyilvánításában a svéd vállalatokkal meglévő több évtizedes tudományos és kutatási együttműködést. A technikai eszközöket és a Hallgatói Sarok kényelmét szolgáló berendezéseket azok a hazánkban működő svéd vállalatok biztosították, ahol egyrészt felismerték és szem előtt tartják az inspiratív munkahelyi környezet és a munkavállalók eredményessége közti összefüggéseket; másrészt kiemelten foglalkoznak a jövő generációja és az oktatás támogatásával.

Az oktatás és az innováció támogatása

? Az Electrolux idén 25 éve, hogy Magyarország mellett döntött, a döntést alapos mérlegelés előzte meg, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lehető legjobb helyre hoztuk új kapacitásunkat, hiszen a magyarországi gyárak az Electrolux európai gyártásában mára már igen fontos szerepet töltenek be és ehhez a magyar szaktudás és tapasztalat is nagymértékben hozzájárult. Az Electrolux Csoport számít a magyar szakemberekre, nyitott, befogadó cég. Munkatársaink igazi nemzetközi munkakörnyezetben, globális csapatban végezhetik munkájukat. A szakmai fejlődésen túl, nemzetközi karrierlehetőséget is kínálunk nekik. Örömmel támogattuk a Svéd Diáksarok kialakítását itt az egyetemen, hiszen vállalatunk elkötelezett az innováció terén, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy termékeivel az íz (Taste), a Gondoskodás (Care), a Jó közérzet (Wellbeing) élményét biztosítsa a vásárlóknak ? hangsúlyozta beszédében Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója a magyar szaktudás és tapasztalat fontosságát.

Az Ericsson kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a hazai mérnök és informatikus képzést. ? Közel 24 éve kezdtük el az együttműködést a BME- vel, mára már több közös laboratóriumunk van, amelyekben kiemelkedő tudományos eredmények születnek. A diákok sok esetben ezeknek az egyetemi együttműködéseknek a keretében ismernek meg bennünket, majd indítják el a karrierjüket az Ericssonban. Azért is izgalmas számunkra ez az egyetemi sarok, mert ezzel nemcsak azt mutatjuk meg, hogy szakmailag teremtünk világszínvonalú munkahelyeket a fiatalok számára, hanem abból is kóstolót kaphatnak, hogy milyen az embert fókuszba állító, környezettudatos, innovatív, svéd szellemiségű munkakörnyezet ? szólt Jakab Roland ügyvezető igazgató az Ericsson és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködéséről.

A Sigma Technology Magyarország Kft értékrendjének egyik központi eleme a fenntarthatóság. ? Olyan célokat támogatunk, amelyek nemcsak a jelenben, de a jövő nemzedékei számára is pozitív és hosszan tartó hatást fejtenek ki. Az oktatás támogatása ezért is a szívügyünk. Az Óbudai Egyetemmel folytatott, évek óta tartó sikeres együttműködés után nagy örömmel vettünk részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen felállított Svéd Hallgatói Sarok kialakításában. Hisszük, hogy a fenntarthatóság egyik alapja az oktatás és az innováció támogatása és valljuk, hogy Magyarországról elindulva is lehet akár egyetlen ötletből világraszóló termékeket és cégeket építeni ? emelte ki Nagy György, a cég ügyvezető igazgatója.

Szóljon hozzá!