ZETApress

hírportál

Igent mondtak az írek

Írország igent mondottÖrömmel és megnyugvással vehetjük tudomásul az ír népszavazás eredményét: Írország jóváhagyta a Lisszaboni Szerződést. Az ír polgárok szavaztak ugyan, de egész Európa, így Magyarország is nyert ezáltal. Az ír szavazás eredményével elhárult az eddigi legnagyobb akadály az elől, hogy az Európai Uniót erősebb és hatékonyabb értékszövetséggé alakítsuk ? nyilatkozta miniszterelnökünk.

A Lisszaboni Szerződést ugyanaz az igény hívta életre, ami magát az Uniót: hogy szorosabbá tegyük az európai nemzetek együttműködését, hogy nagyobb biztonságban, nagyobb jólétben és békében éljenek Európa polgárai.

A Szerződés mielőbbi hatálybalépésével erősödnek a polgárok jogai, átláthatóbb és hatékonyabb lehet az uniós intézmények irányítása, demokratikusabb lehet a döntéshozatal, eredményesebb a tagállamok közötti együttműködés az Unió belső ügyeiben és külpolitikájában is.

A Szerződés ? amelyet a magyar parlament az uniós tagállamok közül elsőként hagyott jóvá ? Magyarország és a magyar polgárok számára is előnyt jelent: egy szorosabb szövetség teljes jogú tagjaként eredményesebben képviselhetjük nemzeti érdekeinket a közösségen belül. Ennek egyik legfontosabb garanciája, hogy magyar kezdeményezésre az Unió értékei között kifejezett módon megjelennek a kisebbségekhez tartozó személyek jogai, így a határon túli magyarokéi is.

Írországgal együtt már 25 uniós tagállam hagyta jóvá a Lisszaboni Szerződést. Bízom abban, hogy rövidesen a még hiányzó lengyel és cseh ratifikáció is sikerrel zárul, és így mielőbb hatályba léphet a Szerződés. Alapvetően fontos, hogy egyik ország se akadályozza ezt a folyamatot, és hogy mihamarabb megtegyék a még szükséges lépéseket.

Itt az ideje, hogy az EU és a tagállamok végre minden erejükkel a polgárokat közvetlenebbül érintő ügyekre és kihívásokra tudjanak összpontosítani. Ilyen kihívás a gazdasági válság további mérséklése, a szociális biztonság erősítse, a klímaváltozás megfékezése, az energiabiztonság vagy a bevándorlás szabályozásának kérdése. Ezek kezelése, megoldása komoly feladatokat jelent, hatékony fellépést és határozott cselekvést követel. Most, az ír népszavazás eredményeként erre minden korábbinál nagyobb esélyünk van. Európa újult erővel folytathatja a közös munkát, Magyarország pedig bizakodva nézhet a 2011-es magyar EU-elnökség elé ? nyilatkozta Bajnai Gordon, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke.

Szóljon hozzá!