ZETApress

hírportál

Farkas Bercit ünnepeltük

Űrhajósok a Műegyetemen35 éve kezdődött el a magyar űrrepülés. ? Leírhatatlan érzés volt megpillantani Magyarországot az űrből! ? emlékezett vissza 35 évvel ezelőtti űrutazására Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen ma délelőtt a BME Dísztermében

Farkas Bertalan űrrepülése nemcsak azért jelentős, mert a magyarokat a világon hetedikként beemelte az űrhajós nemzetek sorába, hanem azért is, mert megalapozta a hazai űrtevékenység máig ható fejlődési irányait ? jelentette ki Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Műegyetemen. Az évfordulón tartott ünnepélyes eseményen számos külföldi űrhajós és az Európai Űrügynökség képviselői tisztelegtek a magyar űripar szakembereinek teljesítménye előtt. Ott volt Magyari Béla kiképzett űrhajós, valamint a Szovjetunió által vezetett egykori Interkozmosz program több más egykori űrhajósa: az orosz Vlagyimir Dzsanyibekov, a mongol Dzsugderdemidín Gurragcsá, a lengyel Miroslaw Hermaszewski és a bolgár Georgi Ivanov. Az Európai Űrügynökséget (ESA) Reinhold Ewald űrhajós képviselte.

Farkas Bertalan űrutazása történelmi jelentősége mellett azt is bebizonyította, hogy a magyar szakemberek képességei világszínvonalúak. Az akkori misszió során a Szoljut 6 fedélzetén használt, hazai fejlesztésű Pille sugárzásmérő műszer továbbfejlesztett változata ma is segíti a Nemzetközi Űrállomás legénységének munkáját. Kara Ákos arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai tudósok és mérnökök teljesítménye tette lehetővé, hogy Magyarország idén februárban aláírta a csatlakozási megállapodást az Európai Űrügynökséggel (ESA), ami mérföldkőnek számít a magyar űrtechnológiában.

Az űrbe száznál több hazai fejlesztésű műszer került már ki, ezek mindegyike működőképes volt. A MaSat-1, a BME szakemberei által készített első magyar műhold három évig sikeresen keringett a Föld körül. Számos magyar tudós vett részt a Rosetta űrszonda-programban is, amelyet a Csuri becenevű üstökös tanulmányozására lőttek fel. A magyar űrtevékenység eredményei több területen is hasznosíthatók: többek között a távközlés, az egészségügy, a meteorológia és a polgári légi-közlekedés is profitál belőlük. Az ESA csatlakozás hatályba lépését követően a szervezet űrhajós válogatásai Magyarország számára is elérhetőek lesznek, így a jövőben akár újabb magyar asztronauta is bekerülhet valamelyik emberes űrprogramba.

Farkas Bertalan Valerij Kubaszov, Leonyid Popov és Valerij Rjumin űrhajósokkal együtt vett részt egy nyolcnapos küldetésben 1980. május 26-a és június 3-a között. Az első magyar űrhajós a jubileumi rendezvényen köszönetét fejezte ki, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedek alatt zavartalanul fejlődhetett az űrkutatás, és kijelentette: nagy álma, hogy részt vehessen a következő magyar asztronauta felkészítésében!

Szóljon hozzá!