ZETApress

hírportál

Még kivár a baloldal

Iszlám brutalitásA kormányzó Fidesz és a KDNP mellett a Magyar Liberális Párt (MLP) egyetlen parlamenti képviselője is támogatja, hogy Magyarország katonai erővel vegyen részt az Iszlám Állam (IÁ) elleni fellépésben, míg a a Jobbik és az LMP is ellene foglalt állást. A baloldali ellenzék egyelőre nem nyilatkozott.

A katonai szerepvállalásra katonai szövetségeseink kérték hazánkat, s ha az országgyűlés kétharmada április közepén rábólint, május közepén érkezhetnek katonáink Irakba. Mivel a február 22-i veszprémi voksoláson a kormánypárti kétharmad elúszott, erre az ellenzéki igenek nélkül nem lesz lehetőség. Ennek viszont épp a kormánypártok örülhetnek! S miért mondom ezt? ? Mert mostantól a baloldal nem mutogathat a jobboldalra, nem hivatkozhat arra, hogy a kormányzók nélkülük döntenek, hanem vállalniuk kell nekik is a felelősséget! S mivel egyelőre tartózkodnak, továbbra is passzívak, a partvonal mellől mutogatók maradnak. A Jobbik szavazataival persze meglenne a kétharmad, de akkor senki se mosná le a radikális pártról, hogy csak látszatellenzékiek, valójában a Fidesz-KDNP külső támogatói.

A tapolcai eredmény után elég egy plusz szavazat a jobboldalnak, s ezt a liberális Fodor Gábortól, a Fidesz egykori alapítójától bizonyára megkapják. S ha azt hisszük, hogy ezzel Fodor elárulja az őt Parlamentbe segítő baloldalt ? akiknek közös listájára, annak előkelő helyére csak az utolsó pillanatban került fel ? tévedünk! Nekik épp az az érdekük, hogy a kétharmad nélkülük is összejöjjön, ők tiszták maradjanak, miközben katonáink Irakba mennek az Iszlám Állam elleni harcra.

Az iraki szerepvállalásról Kész Zoltán véleményére is kíváncsi lennék. Vajon Navracsics Tibor egykori munkatársa hogyan voksol majd, hisz függetlenként nem köti a frakciófegyelem. Rábólint-e a katonai szerepvállalásra ugyanúgy, mint elődje, Navracsics tenné, ha nem küldi el Orbán ősszel Brüsszelbe, vagy a baloldali ellenzékhez hasonlóan tiltakozik vagy tartózkodik? Mivel csak egy szavazaton múlik a kétharmad, nem lényegtelen, ki hogyan dönt. A kormánypártiak helyében viszont a baloldali igenek nélkül nem küldeném a katonákat Irakba, hanem ragaszkodnék ahhoz, hogy vállalják ennek ők is a felelősségét! Ha nem mernék megtenni, inkább rájuk mutogatnék gyávaságukért és őket tenném felelőssé a külföldi misszió meghiúsulásáért!

Szóljon hozzá!