ZETApress

hírportál

Terepautók a moziban

Március 12-én csütörtökön délelőtt 9 órakor már 4. alkalommal rajtol el a Saharun Tunéziába. Az indulók 13 napos GPS versenyen/túrán vesznek részt, melynek keretében változatos útvonalon járják be a szaharai országot ? tudtuk meg a kora délutáni sajtótájékoztatón a Lurdy Moziban, ahol Lantai József fényképezett.

Polgár András futamigazgató ? aki tavaly ilyenkor Újbudán a 3. futamról tájékoztatott ? a Tunéziai Turisztikai Hivatallal közösen tartott ismertetőn elmondta, hogy négy nap dűnés homoksivatag mellett, többek között kiszáradt sóstó- és folyómeder, kősivatagot átszelő Dakar útvonal, illetve Rommel hadi útvonala is vár a résztvevőkre. A 30 autóból, 65 résztvevőből álló mezőny 15 autója versenyez, a többi kísérőként és túrázóként kel útra. Még tárgyalásokat folytatnak egy mentőcsapattal, bár a rallye biztosítása a sérültek kórházi ellátását és az esetleges légi úton való hazaszállítását is magában foglalja.

A versenyzők minden reggel induláskor tölthetik le az aznapi itinert, s este sötétedés előtt kell célhoz érniük. Nemcsak a késést, de a gyorshajtást is büntetőpontokkal sújtják, s a GPS adatait esténként értékelik. Az éjszakai szállást, az étkezést és a tankolást a résztvevők maguknak fedezik, a nevezési díj ezeket nem tartalmazza. Sportorvosi engedély sem kell az induláshoz, csak érvényes jogosítvány. A csapatok 13 etap után érkeznek majd meg március 23-án Monastirba, ahol ünnepélyes díjátadó keretében adják át a ?kupákat?, ami a Saharunon szokás szerint és stílusosan talapzaton álló sivatagi rózsa. További részletek idekattintva olvashatók, a futamról szóló napi beszámolók az esemény Facebook-oldalán követhetők.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bx8E_D2qJ7M[/youtube]

Szóljon hozzá!