ZETApress

hírportál

Roburokkal Maliba

Budapest-Bamako Rallye 2015Mint szerdán már jeleztük, ma délelőtt a városligeti Közlekedési Múzeum elől indult az athéni, pekingi és londoni olimpiát megjárt roburos és az Északi-sarkvidéket megjárt trabantos csapat.

10 órára csak a Trabantos csapat érkezett meg, a roburosok egy dugóban vesztegeltek az M3 autópálya bevezető szakaszán. Vadász Zsolt kombiját most újdonsült társa, Nagy Tibor egykori kamionos vezette. Zsolt 2014. januárban Radler Zsolttal jutott el az Északi-sarkkörig, s a négyütemi kocsi ott is jól vizsgázott. Hátuljára egy perselyt erősített, melybe 1 eurót kellett bedobnia annak, aki a több ezer kilométeres útján fényképezni akarta őket.

Akkor is, most is sátorban alszanak, mely a kocsi tetejére van erősítve összehajtott állapotban. Ha szétnyitják, már lakható is, s ha a sarkvidéki hideget, a mínusz 30-40 fokot kibírták benne, az afrikai meleg sem árthat. Visznek egy szemetes zsákot is, mellyel a környezetvédelmet reklámozzák. Az ötletet ehhez az űrszemét adta. S mi köze ennek a Szaharához? ? Mert az űrkutatás kezdetén még kevés szemét gyűlt fel odafenn, ma viszont már rengeteg kering körülöttünk, így előbb-utóbb foglalkoznunk kell vele. Afrikában sincs megoldott hulladékgazdálkodás, mely rövidesen náluk is problémát okoz majd. Zsákjukkal erre akarják felhívni a figyelmet.

Közben az öt fős RoburExpedíció is megérkezett Pécelről, s Hídvégi János autós muzeológus búcsúztatta a csapatokat. Utána Balázs Ottó csapatvezető ? ő is régi kamionos ? mesélt az előkészületekről és a terveikről. Három nap alatt kell megtenniük az első etap 3117 kilométerét Marokkóig, s mivel a nyugat-európai autópálya-matrica nagyon drága, ezt inkább sima főutakon teszik meg. (A trabantosok autópályákon száguldanak, így velük csak Marokkóban találkoznak.) Rengeteg konzervet pakoltak be és 50 liter vizet is visznek. Csak palackos vizet fogyasztanak majd odakinn is, mert nem akarnak fertőzést kapni. Magyar Zoltán főz majd az úton, aki 2008-ban oldalkocsis Pannóniával ment velük a pekingi olimpiára. A február 1-jei célba érést követően tengelyen jönnek vissza, február 22-én szeretnének hazaérkezni.

A riói olimpiára 2016. április 1-jén, bolondok napján indulnak kelet felé, s Oroszországon áthaladva Vlagyivosztokban tervezik a hajóra szállást. Konténerbe teszik a Roburt, ehhez viszont le kell szedni a kerekeit, hogy beleférjen. Dél-Amerikát is szeretnék bejárni az augusztusi olimpia előtt, s visszafelé is kalandos út vár rájuk. Azt az utat félévesre tervezik, melyhez a mostani öt hét jó felkészülésnek ígérkezik.

A másik Robur, a Szentes?Bamako Team nem jött el a Városligeti körútra, mert ők a genovai kompot szeretnék időben elérni, ezért egyből a Lurdy Házhoz mentek, hogy 14 órakor elsőként rajtolhassanak. Ők újoncok lesznek a 8646 kilométeres úton, melyen az első három napi ezer kilométeres átlagokat követően napi 530 kilométereket kell vezetni a 98 induló csapatnak.

Szóljon hozzá!