ZETApress

hírportál

Folytatódik a vitorlázás

József és Nándor a Szent JupátonNevéhez méltóan már az induláskor nagy kihívással kellett szembenéznie a vitorlás regatta, kulturális, oktatási, turizmusfejlesztési és tengerbiológia eseménysorozat szervezőinek, hiszen erős viharral találták volna szembe magukat a november 3-ra tervezett rajtot követően. A kalandos indulás után a helyszíni programok azonban már zavartalanul kezdődhettek el ? tudatta a PResston PR.

A november 4-i érkezés után a rabati Marina de Salé ingyen kikötőhellyel és vendéglátással fogadta a résztvevő hajósokat és más vendégeket, majd elkezdődtek a 3 napra tervezett programok. A Rabati Kereskedelmi Kamarával (Chambre de Commerce, d?Industrie et de Services de Rabat) történt találkozón a helyszínre érkező magyar üzletemberek személyesen tárgyaltak a Kamara igazgatójával és további vezető tisztségviselőivel.

A rövid bemutatkozások után Mounji Zniber, a Kamara igazgatója és Khadija Oulahna nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatónő ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a jövőben személyesen segítik a lehetséges marokkói partnerek felkutatását, a velük történő kapcsolatfelvételt, illetve figyelemmel kísérik majd üzletek létrejöttét. A résztvevők bemutatkozó anyagokat is átadtak a kamara vezetőségének, a szervezet ezek segítségével kutatja fel a potenciális üzleti lehetőségeket.

A csapat az üzleti találkozó után a projekt oktatási vetületére helyezte át a hangsúlyt. Ennek keretein belül a Taimounte ? Maroc; Rabat; Agdal marokkói iskola vezetőivel letették egy testvériskola-program alapjait. A helyszínen kötött megállapodás célja, hogy Magyarország és Marokkó iskolái közös oktatási projekteket valósíthassanak meg. A tervek között szerepel még csereprogramok szervezése, amelyek során az iskolák diákjai megismerhetik egymás országát, kultúráját és nem utolsó sorban nyelvét, hiszen a nyelvtanulás elősegítése is fontos szempont. A program befejezéseképpen 120 diák tett látogatást a La Grace fedélzetén, ahol megismerkedhettek a 300 éves kalózhajó mindennapjaival.

A résztvevők egy buszos városnézés során, idegenvezető segítségével tekintették meg Rabat és Casablanca városát, majd a La Grace fedélzetén egy ízig-vérig marokkói folklór műsort tekintettek meg. A Marokkói eseményeket egy követségi fogadás zárta, ahol Tromler Miklós misszióvezető fogadta ünnepélyes keretek között az AEC résztvevőit. Az eseményről a marokkói köztelevízió is beszámolt, ezzel is népszerűsítve az afrikai delegáció tevékenységét. Az Africa?Europe Challenge a héten Tenerife felé vette az irányt, ahol további gazdasági, kulturális, oktatási és turizmusfejlesztési programok várnak rájuk.

Szóljon hozzá!