ZETApress

hírportál

Háztetőről hegytetőre

Hegymászók a székely zászlóvalA 8586 méter magas Kancsendzönga meghódítását tűzte ki célul a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat csapata, mely holnap indul útnak Budapestről Nepálba ? tudtuk meg a Nemzeti színházbeli sajtótájékoztatón.

A világ harmadik legmagasabb hegycsúcsának meghódítására készülő csoport ? Kollár Lajos, Erőss Zsolt, a gyöngyösi Kiss Péter és a szlovák Jaroslav Dudka ? a tervek szerint június elején tér haza Ázsiából. ? Óriási próbatétel, kihívás és pozitív üzenet az otthon maradóknak a Magyarok a világ nyolcezresein legújabb vállalása ? hangsúlyozta Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára, s hozzátette, hogy fontos támogatni azokat a bátor embereket, akik másoknak példát mutatva fedezik fel a világot és szereznek új ismereteket. Emellett a csapat tagjai Kőrősi Csoma Sándor emlékét is felidézik útjukon, hiszen a nepáli-indiai határon emelkedő Kancsendzönga megmászása előtt felkeresik és megkoszorúzzák sírját az indiai Dardzsilingben. Mint mondta, az államtitkárság négymillió forint támogatást nyújt az expedíciónak.

Erőss Zsolt ? aki a szombati Föld Óráján a WCC Tetőkertjében gyújtotta meg a WWF óriásgyertyáját ? ma arról szólt, hogy a hegy megmászásánál nehézséget okozhatnak a lavinaveszélyes, hosszú és mélyhavas lejtők. Terveik szerint minimum 4 tábort alakítanak: az alaptábort 5500 méter körül, hat- és hétezer méter között kettőt, egyet pedig hétezer méter fölött. Magukkal visznek egy székely zászlót is, hogy kitűzhessék a csúcson.

Kiss Péter elmondta, hogy a csúcsot oxigénpalack használata nélkül kívánják meghódítani, ami azért nehéz, mert ebben a magasságban a levegő oxigéntartalma csupán egyharmada annak, mint a tengerszint közelében. A felszerelést is maguk viszik majd, a teherhordók csupán a hegy lábáig segítenek nekik. A gyöngyösi hegymászó eddig megszerzett tapasztalatait sorolva kiemelte, hogy már megmászta az Alpok valamennyi négyezer méternél magasabb csúcsát, illetve egyedül vette be a Tátra főgerincét. A Himalája új kihívást jelent a számára. A Heves Megyei Önkormányzat is támogatja a lehetőségeihez mérten az expedíciót, mert szeretnék, hogy a csúcson kitűzzék a megye címerét ábrázoló zászlót.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A 14 nyolcezres csúcs közül eddig 11-et hódítottak meg magyarok, a Kancsendzönga mellett még a Annapurna és a K2 van hátra. A Kancsendzönga első, 1955. május 25-i meghódítása George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A csúcsot szentként tisztelő helyi lakosság vallását tiszteletben tartva a brit expedíció tagjai megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító azóta is követi ezt a hagyományt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Magyarok a nyolcezresen | ZETApress

Szóljon hozzá!