ZETApress

hírportál

Nem félünk a terrorizmustól

Ma öt éve, helyi idő szerint reggel 9 óra tájban New Yorkban leomlottak a World Trade Center tornyai. A hatórás időeltolódás következtében magyar idő szerint az esemény épp megemlékezésünk idején történt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az évforduló kapcsán az alábbi nyilatkozatot tette.

A szabad világ fél évtizeddel ezelőtt, ezen a napon volt kénytelen megtanulni, hogy immár a biztonság is globális kifejezéssé vált: csak akkor értelmezhető, ha egyformán értik és értelmezik mindenhol, a kontinens túloldalán, és a Föld távolabbi helyein is. A 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadás, és az azóta Madridban, Londonban, vagy a Közel-Keleten történt terrortámadások tanulsága elsősorban az, hogy távoli nemzetek, vallások, és kultúrák sorsa szorosabb kölcsönhatásban van egymással, mint azt korábban hittük. Ezért nemcsak arra van szükség, hogy az otthon biztonságáért az otthontól távol is készek legyünk feladatot vállalni, hanem arra is, hogy a világot ? ki-ki a maga eszközével és lehetőségével ? szolidárisabb, türelmesebb és nyitottabb hellyé tegyük.

Az újjáépítéshez nagyobb tolerancia kell!

A terrorizmus olyan háborút folytat a békés mindennapok ellen, amelyben nincsenek szabályok ? így pusztán katonai, hadászati eszközökkel nem győzhető le. Csak nagyobb összefogással, több szabadsággal és toleranciával egymás iránt.

A nemzetközi terrorista akciók mögött álló csoportok felderítése, megfékezése, felszámolása közös felelősségünk és sürgető feladatunk. Magyarország kezdettől a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés elkötelezett támogatója és aktív részese. Jelképesnek is tekinthető az egybeesés, hogy éppen a New York-i támadás ötödik évfordulón kezdjük meg afganisztáni missziónkat, amelynek keretében két évre egy tartományi újjáépítési csoport vezetését vállaltuk.

Közös érdekünk, hogy újjáépítsünk egy olyan világot, amelyben a szeptember 11. előtti biztonság minden ember osztályrésze lehet éljen akár az Egyesült Államokban, Európában, vagy a Közel-Keleten. A Magyar Köztársaság kormánya nevében fejet hajtok a 2001. szeptember 11-ei merénylet és a terrorcselekmények minden áldozata előtt, fejeződik be a kormányfői üzenet.

Ferihegyen is felkészültek

Ma délelőtt az öt évvel ezelőtti tragikus események kapcsán Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a HungaroContoll otthonában légiközlekedés-biztonsági és védelmi fórumot hívott össze. A félnapos tárgyaláson a ferihegyi mellett a sármelléki repülőtér képviselői is részt vettek. Ott voltak a határőrség, a honvédség és a közlekedésfelügyelet munkatárasai, a MALÉV és a Lufthansa szakértői, vámosok és rendőrök, valamint nemzetbiztonságiak.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón az elnöklő miniszter elmondta, hogy nincs kompromisszum a biztonsági előírások terén, de félni sincs okunk. Folyamatosan növelni kell a biztonságot. Az Európai Uniónak október végéig küldjük meg a jelentést, melyet az auditorok nyár elejétől készítenek. Brüsszeli minősítésünk a jövő év végére várható.

Szóljon hozzá!