ZETApress

hírportál

Új rajthely a Budapest?Bamakón

Két és fél hét múlva a Budapest Kongresszusi Központ elől rajtol a Budapest?Bamako. A főváros vezetése az idén nem támogatta a rallye-t. Január 25-én, pénteken a BKK elől indul útjára a 8. Budapest?Bamako Rallye. A magyar szervezésű maratoni tereprallye-n 40 ország 380 indulója vesz részt.

A rajt helyszínén az évek során most változtattak először a szervezők. ? A főváros önkormányzata az idén nem támogatta a nagy afrikai futamot. Az ’56-osok terét csak tetemes területfoglalási díj ellenében kaptuk volna meg ? mondta a futam alapítója, Villám Géza. A futam teljes büdzséjének szinte a 20%-át vitte volna el a budapesti rajt. A fapados Dakarként is ismert flúgos futamon 160 autó, motor, teherautó, mentő és tűzoltó autó áll majd rajthoz, hogy 16 nap alatt eljusson a nyugat-afrikai Bissau-Guineába. A cél az idén a feszült mali polgárháborús helyzet miatt nem Bamako lesz. Így a volt portugál gyarmat fővárosa, Bissau idén másodszor látja vendégül a Budapest-Bamako versenyzőit.

Nemcsak a rajt helyszíne változik az elmúlt évekhez képest, de a rajt időpontja is. A hagyományosan szombat reggel induló verseny az idén mégsem az október közepén tervezett péntek esti időpontban, hanem már kora délután elrajtol. A versenyzőkre éjszakai offroad speciál szakaszok várnak Magyarországon és Szlovéniában is. Az első etap egy 4 napos szupermaraton lesz. Itt az indulóknak kevesebb, mint 4 teljes napjuk lesz, hogy közel 4000 kilométert megtegyenek, átkeljenek a Földközi tengeren és megküzdjenek a marokkói Atlasz-hegységgel.

Az Afrikai szakaszon rövidebb etapok, de keményebb utak és technikás vezetést és navigációt követelő útvonalak várnak az indulókra. ? Minden idők egyik legtechnikásabb és legnehezebb versenyére lehet az idén számítani ? tette hozzá a futam alapítója. A rajt előtt két nappal, január 23-án, szerdán reggel 9 órakor lesz az indulók járműbemutatója a Duna-parti Intercontinental Hotel előtt, a rajtceremónia pedig 25-én, pénteken délután 2-kor lesz Budán, a Kongresszusi Központ előtti téren. A rajt előtt a magyar Himnuszt Fekete Pákó és az Ipolysági Magyar Gimnázium kórusa közösen adja elő.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jógával Bamakóba | ZETApress

Szóljon hozzá!