ZETApress

hírportál

GMO-vita a Parlamentben

Guido Sacconi olasz és Hegyi Gyula magyar európai parlamenti képviselők tegnap délután vitát kezdeményeztek az EP Környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági bizottságának ülésén a génmódosított szervezetek európai uniós engedélyezéséről. A magyar szocialista képviselő elmondta, hogy a GMO növények emberi egészségre gyakorolt hatásairól még nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre, de egyre több aggasztó tanulmány kerül nyilvánosságra ? tudatta Földeák Iván, az EP-képviselő sajtótitkára.

Képviselőnk felhívta a figyelmet arra, hogy a GMO növények gyártóinak még nem sikerült olyan növényeket kifejleszteniük, melyek jelentősen nagyobb hozamúak lennének természetes társaiknál. Kiemelte, hogy a genetikailag módosított növények egyelőre nem járnak semmilyen gazdasági előnnyel, mivel az uniós polgárok nagyobb része elutasítja az ilyen termékeket, ezért a GMO-mentes termékek értékesebbek a piacon.

Csak a GMO növényeket előállító multinacionális cégeknek jelentenek hasznot, hiszen övék a vetőmag forgalmazásának monopóliuma és a gazdálkodónak minden évben meg kell vennie azt, ráadásul a növényt csak a gyártó cég növényvédő szerével lehet permetezni, így a lépre ment gazdálkodó teljesen kiszolgáltatottá válik a cégnek.

A magyar képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság az engedélyezési folyamat során nem veszi figyelembe a tagállami szakértők szakvéleményét, csak a gyártó cégek tanulmányaira hagyatkozik, vagyis a profitban érdekelt óriáscégek önigazolását fogadja el ?szakvéleménynek?.

Maria Berger osztrák képviselő távolléte miatt Hegyi Gyulát kérte fel az osztrák álláspont ismertetésére is, mely nagyban hasonlít a magyarhoz. Az osztrák kormány azt javasolja, hogy akár egy egész ország is GMO-mentesnek nyilváníthassa magát. Mindkét ország elutasítja, hogy az Európai Bizottság a tagországokra kényszeríthessen GMO-s növényeket.

A vitában egy kivételével minden hozzászóló ? német, francia és svéd képviselők a különböző frakciókból ? azt hangsúlyozta, hogy az engedélyezési folyamatba be kell vonni a tagállamokat és a cégek nyilatkozatai helyett valódi vizsgálatokat kell végezni. Hegyi Gyula a vitát úgy értékelte, hogy a júniusban megválasztott új parlament jó eséllyel felülvizsgálja a jelenlegi, ellentmondásos szabályozást és nagyobb döntési jogkört ad a tagállamoknak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » GMO-ról az EP-ben

Szóljon hozzá!