ZETApress

hírportál

Mentőautók Afrikába

Szeretet-segély Akció a kongói polgárháború elől menekülő gyermekekért és családjukért. Az Afrikáért Alapítvány az ADRA (Adventista Fejlesztési és Segélyezési Alapítvány) Magyarországi szervezetével és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen tavaly decemberben országos adománygyűjtő akciót hajtott végre a kelet-kongói menekültek megsegítésére.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti ? Észak-Kivu ? tartományában már több hónapja folynak véres harcok a kormány katonái és a lázadók között. A harcok következtében többszázezer ember kényszerült otthona elhagyására. A menekültek közel 80%-a nő és gyermek, akik a különböző ideiglenesen felállított táborokban próbálnak az erőszak elől menedéket találni.

Nemzetközi szervezetek rendkívüli erőfeszítések ellenére sem tudnak rengeteg ember élelmezéséről és biztonságáról gondoskodni. Munkánk során közvetlen kapcsolatban álltunk az ADRA kongói képviseleteivel Kinshasaban és Goma városában, akik rendszeres tájékoztatást adnak az aktuális helyzetről és a szükségletekről. A harcok sújtotta keleti országrész központja Goma, melynek körzetében három menekülttábor van, melyből a legnagyobb, a Muhimba-tábor harminc főt számlál, emellett működik két kisebb tábor, ahol összesen mintegy hétezer fő él. Alapítványuk a két kisebb tábor támogatását tűzte ki célul, mivel itt a szükségletek sokkal kevésbé biztosítottak a nagyobb nemzetközi segélyszervezetek által.

Adománygyűjtő akciójuk két tevékenységre összpontosít

Elsősorban olyan tárgyi adományokat gyűjtöttek, melyekre a menekülttáborokban a legnagyobb szükség van, ezeket a C.H. Robinson szállítmányozó cég jóvoltából egy 20 lábas konténerben juttatják el a kongói menekülttáborokba. Az ADRA-Magyarország, az ADRA-Ausztria, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma valamint a Baptista Szeretetszolgálat és több támogató magánszemély adományával feltöltöttek egy 20 lábas konténert, melyet a héten indítottak útnak. Az adományok célhoz jutását és szétosztását az ADRA kongói képviselete valamint az Afrikáért Alapítvány kongói képviseletének kiküldött magyar vezetője fogja koordinálni Gomában.

A szállítmány tartalma: 20 darab kórházi ágy, női, férfi, gyermek ruhanemű, iskolaszerek, orvosi műszerek és egy mobil röntgengép az ADRA?Hungary és az ADRA?Ausztria jóvoltából; tartós élelmiszerek, gyermek tápszerek, takarók a Baptista Szeretetszolgálattól; két darab professzionális orvosi műszertáska a Magyar Külügyminisztérium adományaként; magánszemélyek adományai. A segélyszállítmányt tartalmazó 20 lábas konténer szállítását Budapesttől Gomáig a C.H.Robinson Kft. vállalta. Köszönik minden támogatójuk segítségét!

23 mentő indul Nyugat-Afrikába, öt ország kórházi ellátását segíti

A Charity March program célja: összegyűjteni a még kiváló állapotban lévő, de az Európai Unió túlszabályozottságából adódóan az európai forgalomból kivonni kényszerült, jól felszerelt mentőautókat, továbbá mindennemű adományokat gyűjteni, és azokat eljuttatni az arra rászoruló afrikai államoknak. A menetet hagyományteremtőnek szánjuk.

Szervezetük létrehozása alapvetően néhány Afrikában tevékenykedő, a kontinens iránt elkötelezettséget érző, zömében magyar üzletember kezdeményezése, akik úgy érezték, hogy tenniük kell valamit második, választott hazájukért. Ők azok, akik nap, mint nap saját szemükkel látták, saját bőrükön megtapasztalták, hogy melyek azok a dolgok, amelyekből hiányt szenvednek az emberek országaikban. Alapvetően nem a szokásos élelmiszer és ruha adományokkal szerették volna segíteni az általuk patronált államokat, hiszen ? szerencsés módon ? ezen országokra viszonylagos vagy teljes gazdasági és politikai stabilitás jellemző.

A különféle gazdasági tevékenységet végző üzletemberek legtöbb esetben szorosan együttműködnek az afrikai országok kormányaival; személyes kapcsolatot ápolnak a miniszterekkel, kabinetfőnökökkel, gazdasági és politikai vezetőkkel. A velük folytatott egyeztetések után döntöttek úgy, hogy elsősorban az egészségügyet és az oktatást fogják támogatni hagyományteremtő módon, másképp, mint mások. E példamutató összefogás eredményeként megszületett a Charity March nevű független szervezet, mely alapvetően egy civil kezdeményezés. A menetet hagyományteremtő módon minden évben meg kívánják rendezni és első évben ? a felmerült igények alapján ? 23 mentőautót adományoznak öt nyugat-afrikai országnak.

Terveik szerint a menetet március 22-én ? ünnepélyes keretek között ? Budapestről indítja Bissau Guinea és Conakry Guinea egy-egy magas rangú politikai vezetője és Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország és Portugália érintésével halad át Gibraltárnál az afrikai kontinensre. Az általuk első évben kiválasztásra került kedvezményezett országok: Bissau Guinea, Conakry Guinea, a Zöldfoki Köztársaság, Szenegál és Mauritánia.

A januárjban lezajlott Budapest?Bamako futam keretében már három mentőautó Maliba került a szervezet jóvoltából. Ezen országok államfői valamint egészségügyi és szociális miniszterei fogják átvenni a nekik szánt mentőautókat. Nem véletlenül választották a gépjárművek eljuttatásának ezt a szokatlan módját. Ezzel is fel szeretnék hívni a jóléti államokban élők figyelmét Afrikában élő embertársaik helyzetére. Ami nekünk ? az Európai Unió szabályozottságából adódóan ? használhatatlan mentőautó, az Afrikában maga a csoda; akár több százezer, millió ember egyetlen esélye az időben történő orvosi ellátás elérésére.

A mentőautókat már szervezetük, támogatóik tulajdonát képezik, az autók teljes felújíáson estek át. Az Országos Mentőszolgálat rendelkezésükre bocsátotta kiképző tisztjeit, akik felkészítik afrikai kollegáikat a mentőautókkal és a mentéssel kapcsolatos összes feladatra. Kiemelt együttműködő partnerünk az Afrikáért Alapítvány (és általuk a Baptista Szeretetszolgálat, és a Magyar Vöröskereszt), továbbá Magyarországon Afrikáért tevékenykedő szervezetek, és még rengeteg segíteni akaró ember. A Charity March alapcélkitűzésein kívül igyekszik a térségben fellelhető értékeket ápolni. Az Elizabeth Katolikus iskola növendékei már eddig is részesültek néhány kedves ajándékban, de a márciusi menet, sportszereket és a tanítást segítő eszközöket is szállít a gyerekeknek.

Az Afrikáért Alapítványról néhány szóban

A civil kezdeményezésre létrejött, közhasznú fejlesztési-segélyezési szervezet bejegyzésre először Magyarországon (2002), majd a Kongói Demokratikus Köztársaságban (2004) került. Célja Afrikában oktatási, szociális és egészségügyi téren, Magyarországon tolerancia-és ismeretterjesztő előadások, kulturális programok formájában fejlesztési, segélyezési, társadalomformáló tevékenység végzése. Az alapítvány Afrikában oktatási, szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában.

Minden intézményükben ellátott diák segítésére egy speciális támogatási rendszert hoztak létre, melynek keretében az egyes gyerekeket támogatni lehet tanulmányaikban, ruházkodásukban, élelmezésükben, attól függően, hogy az adott gyerek milyen ellátást igényel, illetve milyen családi háttere van. Támogatási rendszerükben ma már több ezer gyerek vesz részt, akiknek magyar támogatójuk 2500 és ötezer forint közötti összeggel járul hozzá tanulmányihoz, illetve árva esetében, az árvaházi ellátásához.

Az alapítvány annak érdekében, hogy projektjei és támogatásai hitelesek, és átláthatóak legyenek, biztosítja a támogatók számára a levelezés lehetőségét a támogatott gyerekekkel, illetve egy speciális, Magyarországon egyedülálló utazási formát hozott létre: a humanitárius turizmust, melynek keretében az utazók megismerhetik a valódi Afrikát, valamint személyesen is ellátogathatnak a támogatott intézményekbe és találkozhatnak örökbefogadott gyerekeikkel.

Szóljon hozzá!