ZETApress

hírportál

Megvannak a hazai nyertesek

Kihirdették a csoportos EU elnökség logópályázatának magyar nyerteseit. Göncz Kinga külügyminiszter, az EU-elnökségi munkacsoport, valamint a MEH és a KM képviseletében ünnepélyes keretek között vehette át nyereményét a 2010-2011-es spanyol-belga-magyar csoportos EU-elnökség nemzetközi logópályázatának tíz magyar döntőse a Parlament Delegációs termében. A MEH felhívására a spanyol-belga-magyar közös pályázatra Magyarországon 60 képzőművészeti hallgató jelentkezett, közülük kilencet a szakmai zsűri jutott a döntőbe, a tizedik továbbjutót pedig a közönség választotta ki.

A hatvan formatervező, tervezőgrafikus diáknak ? köztük a nemzetközi döntőbe jutott legjobb tíz magyar pályamunka alkotóinak ? a parlamenti eredményhirdetésen és ünnepélyes díjátadón a külügyminiszter asszony mellett Mesterházy Attila és Németh Zsolt, az EU-elnökségi munkacsoport társelnökei, Iván Gábor, a KM szakállamtitkára, Baráth Péter, a MEH kommunikációs megbízott szakállamtitkára, valamint a magyar zsűri tagjai fejezték ki köszönetüket és gratulációjukat. A MEH a döntősöket egyenként nettó öt-ötszáz eurós jutalomban részesíti. A nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes alkotást ? amely a csoportos elnökség ideje alatt a három ország szimbóluma lesz ? csak 2010. januárjában ismerheti meg a nagyközönség.

Az Európai Unió soros elnöklésében 2007-től alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam hat-hat hónapig tölti be az elnöki tisztséget. 2010 január elsejétől 2011 június 30-ig Spanyolország, Belgium és ? most először ? Magyarország látja el az EU elnöki feladatait a csoportos elnökség keretében. A magyar elnökség utolsó napjaiban nyílik meg a Cézanne kiállítás a Szépművészeti Múzeumban.

A három tagállam úgy határozott, hogy a csoportos elnökséget közös logóval is szimbolizálják, ezért a három ország közösen írt ki pályázatot egy olyan logó megtervezésére, melynek grafikájában az egyes tagállamok nemzeti sajátosságai is megjelennek. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhattak.

Magyarországon január 19-ig három hazai művészeti egyetem 60 nappali tagozatos hallgatója küldte be logóterveit a Miniszterelnöki Hivatal felhívására.. A 60 pályázóból 24 diák a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Grafikus Szakának, 25 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakának, 11 pályázó pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Faipari Mérnöki Karának Formatervező, valamint a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakának hallgatója.

Minden pályázatnak három logót kellett tartalmaznia, amelyeknek meg kellett jelenítenie a XXI. századi Európai Uniót, valamint annak polgárait, tartalmaznia kellett a csoportos elnökségre utaló motívumot, illetve a csoportos elnökséget alkotó országokra vonatkozó egyedi motívumokat is. Előírás volt továbbá, hogy a logó könnyen felhasználható legyen, többféle méretben, anyagon, felületen és színben.

A beérkezett magyar pályaművek közül az uniós kiírók elvárásainak megfelelően formatervezőkből, grafikus művészekből álló héttagú nemzeti zsűri választotta ki január 27-én azt a 9 magyar logótervet, amelyek részt vehettek a nemzetközi döntőben. A zsűri elnöke Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, a Német Formatervezési Tanács alelnöke, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, tagjai pedig Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bakos Katalin művészettörténész, Pohárnok Mihály, a Design Center ügyvezetője, Vargha Balázs tervezőgrafikus, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal mb. kommunikációs szakállamtitkára, valamint Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára voltak.

A nemzetközi döntőbe a következő kilenc alkotó pályaműve került be: Török Csaba (MKE), Bihon Roland (NYME), Nagy Dániel (NYME), Koncz Fruzsina (MOME), Kovács Borbála (MOME), Varga Tünde (NYME), Robin Kosnas (MKE), Hangyás Gergely (NYME) és Szabó Márton (MKE). A tizedik pályaművet ? amely szintén bejutott a nemzetközi döntőbe ? a nagyközönség január 28-a és 30-a között a online szavazással választotta ki a hazai zsűri által korábban meghatározott körből. A közönségszavazás 3 napja alatt több mint hétezer szavazat érkezett, ebből közel kétezr szavazattal nyert Horváth Judit pályamunkája, melyen az európai alapértékek megjelenítése mellett a három tagországot egy-egy jellegzetes épület szimbolizálja.

Török Csaba az egységet az országok zászlóinak felhasználásával, valamint egy kitárt karú emberhez hasonlatos csillaggal fejezte ki pályamunkájában. A Bihon Roland által megalkotott szimbólum egy négyzet kontúrjából áll, nyilat formázva. Nagy Dániel az atomos szerkezettel, Koncz Fruzsina egy csillaggal és a nappal jelképezte a tagállamok jövőbeli harmonikus együttműködését. Kovács Borbála logói az országok két betűből álló rövidítésének játékos elrendezésén alapszik, Varga Tünde logói az SMS hangulatjelekre, illetve az internetes kommunikációban használt emotikonokra utalnak, a Robin Kosnas által tervezett embléma alapmotívuma a cipzár. Hangyás Gergely koncepciójában a közös logó az Európai Unió csillagaival egy virágot mintáz, Szabó Márton jelképét pedig a parlamenti üléstermek struktúrája ihlette.

A nyertes pályázók alkotásait magas színvonalú pályamunkaként ítélte meg a zsűri, amelyekben egy-egy szimbólum segítségével, valamint az országok zászlóinak felhasználásával egyaránt kifejezésre jut a három tagország egysége, egyedisége és az unió szellemisége is.

Február 12-én Budapesten választotta ki a csoportos elnökség tagállamainak zsűrije az országonkénti tíz-tíz, azaz összesen 30 legjobb pályamunka közül azt az egyet, amely a 2010-2011-es csoportos elnökség kizárólagos szimbóluma lesz. A rangos nemzetközi zsűriben formatervezők, design szakértők és uniós ügyekkel, a csoportos elnökség előkészítésével foglalkozó szakállamtitkárok vettek részt. Belgiumot Olivier Chastel külügyekért felelős államtitkár, Olivier Alsteen, a belga Miniszterelnöki Hivatal igazgatója, Marc Michils, a Saatchi & Saatchi Belgium igazgatója képviselték. Spanyolországról Nicolás Martínez-Fresno, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Norberto Chaves formatervezési szakértő valamint Juan José Gimeno formatervező érkezett a zsűribe. Magyarországról pedig Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke, valamint Bakos Katalin művészettörténész értékelték az alkotásokat.

A nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes alkotás a csoportos elnökség ideje alatt a három ország közös logója lesz. A győztes alkotó tízezer euró jutalomban részesül, melyet a tagállamok közösen biztosítanak. A logót az elnökségi periódus megkezdése, azaz 2010 januárja előtt ismerheti meg a nagyközönség.

Szóljon hozzá!