ZETApress

hírportál

Obama újra esküdött

Nem nősült újra, csupán hivatali esküjét tette le másodszor is Barack Obama a Fehér Házban. S hogy miért kellett megismételnie a keddi szöveget a legfőbb bíró előtt? Mert a 44. amerikai elnök a tegnapi beiktatási ceremónián bakizott. A mai duplázás inkább óvatosságból történt. Nem akarta, hogy később valaki megkérdőjelezze az első eskü hitelét, s ezzel az elnöki döntések törvényességét.

A beiktatást követően az elnöki pár tíz bált is végiglátogatott, s mindegyikben táncolt is. Eszükbe sem jutott attól félniük, hogy az elnöki testmozgást ellenük fordítja a média. Ez csak nálunk szokás, s itthon is csak Gyurcsány ellen. Azóta is sokan kritizálják a kormányfőt azért, mert akkori szóvivője esküvőjén ? vagy legénybúcsúján, már magam sem tudom ? táncolt és énekelt, de ezzel már el is jutottunk a belpolitikába.

Baki sms-ben

Obama sikerét az Internet kihasználásának is köszönheti, s ezt nálunk is próbálják követni a választási kampányban. Mivel az internetes lefedettség itt sokkal gyérebb, mint az Államokban, a mobiltelefon-tulajdonosokat célozzák meg sms-ben a kampányfőnökök. Nem is lenne ezzel baj, ha tudnák hol a határ, de sokan még a kerületét sem ismerik.

Vasárnap az időközi országgyűlési választás második fordulóját tartják Ferencváros nagyobbik felében ? inkább kétharmadában ?, melyen természetesen csak az ottani lakosok vehetnek részt. Erzsébetvárosi ismerősöm a héten már a második sms-t kapta a szocialistáktól, melyben arra kérik, hogy jelöltjükre, Bánsághi Tamás alpolgármesterre szavazzon. Eszükbe sem jut, hogy egy VII. kerületi lakos akkor sem szavazhatna a IX. kerületben, ha ideiglenesen odaköltözne, mert a választási törvény ezt nem engedi meg. Akkor meg minek pazarolják ilyesmire a kampányköltséget? Vagy lehet, hogy mindenáron el kell költeniük bármire is?

Szóljon hozzá!