ZETApress

hírportál

A művészet számít

Jean-Daniel Lafond úr kezdeményezésére a Rideau Hall minden egyes, a kanadai állampolgárok tehetségét elismerő és méltató ünnepség alkalmával megrendezi A művészet számít elnevezésű fórumot. A találkozó nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a díjazottak, egyetemi oktatók és vezetők megvitassák és megvizsgálják mindazokat a problémákat, amellyel a kultúra az aktuális társadalmi helyzetben szembenéz.

A fórumok elősegítik egy hatékony párbeszéd kialakulását, és alkalmat nyújtanak az együttgondolkodásra. Az elmúlt három évben több mint harminc ilyen fórum került megrendezésre Kanadában és egyéb országokban. A Citizen Voices (A lakosság hangja) elnevezésű webes fórum, amely szintén részét képezi A művészet számit találkozósorozatnak, minden kanadai előtt nyitott és itt érhető el. Ennek része volt a tegnap esti Uránia mozibeli találkozó is, melyen a kanadai főkormányzónő is megjelent.

A fórumot Báron György filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára vezette. Kanadai részről Philippe Baylaucq filmrendező és a magyar származású Tom Perlmutter kormányzati filmfőbiztos, míg magyar oldalról Bódis Kriszta dokumentumfilmes, író és pszichológus, valamint Kamondi Zoltán filmrendező és producer vett részt. S hogy a főkormányzó-házaspár mit keresett közöttük? Alábbi életrajzukból ez is kiderül.

Őexcellenciája, a Nagyméltóságú Michaelle Jean Kanada Főkormányzója

Michaelle Jean Haitin, Port-au-Prince-ben született. Családjával együtt 1968-ban az akkori diktatórikus rezsim elől menekülve bevándorlóként Kanadába költözött. Miután az Université de Montréal-on összehasonlító irodalomból megszerezte az MA fokozatot, ugyanannak az egyetemnek az Olasz Tanulmányok fakultásán tanított. Jean úrnő tanulmányai során nyolc évig bántalmazott nők számára fenntartott québeci menedékhelyeken dolgozott, miközben aktívan hozzájárult egy vészmenhelyekből álló hálózat Québecben és Kanada más területein történő kiépítéséhez.

Később megpróbálkozott az újságírással, és nagy tisztelettel övezett újságíróvá, valamint a Radio-Canada TV és a CBC Newsworld információs programjainak fő műsorvezetőjévé vált. Férje Jean-Daniel Lafond, és van egy kilenc éves kislányuk, Marie-Éden. A Nagyméltóságú Michaelle Jean, aki az 1867-es Államszövetség óta Kanada 27-ik Fökormányzójaként 2005. szeptember 27-én esküdött fel, azóta államfői feladatokat lát el. Kanada Fökormányzójaként pozícióját a párbeszéd ösztönzésére kívánja felhasználni, ahol az állampolgárok szava meghallgatásra kerül.

Őexcellenciája Jean-Daniel Lafond

A Franciaországban született Jean-Daniel Lafond filozófiát tanított, valamint a La Revue duCinéma számára írt filmkritikákat, miközben oktatástudományi kutatásokat folytatott, és médiapedagógiára specializálódott. 1974-ben érkezett Kanadába, és 1981-ben szerzett állampolgárságot. Idejét azóta a mozifilmeknek, az írásnak, és a rádiónak szenteli. 1985-ben rendezte első egész estes dokumentumfilmjét, Dream Tracks címmel, a Kanadai Nemzeti Filmbizottság (National Film Board, Office national du film) számára. Azóta több mint egy tucatnyi filmet írt és rendezett, amelyek mind a kreatív dokumentumfilm-készítés iránti elkötelezettségét testesítik meg.

Filmjei számos díjat nyertek Kanadában és külföldön, ide értve a Prix Lumiéres díj 1999-ben történő elnyerését is. 2005-ben a Kanada Érdemrend compagnon-i rangjára emelték. Legutóbbi munkái közé tartozik a Folle de Dieu, a Marié de l’lncarnation (1599-1672) írásai által ihletett teljes hosszúságú film; valamint a La déraison d’Amour, az azonos című filmje által ihletett színdarab. Felesége a Nagyméltóságú Michaélle Jean, Kanada Fökormányzója, aki mellett aktívan kiveszi részét a tisztséggel járó feladatokból. A Főkormányzói Hivatalban való tartózkodása alatt két ambiciózus projektben tevékenykedik aktívan: az ArtMatters (A művészet számít) és a Citizen Voices (A lakosság hangja) webhelyeken.

3 hozzászólás

  1. Michaelle Jean-t, Kanada 2005 és 2010 közötti főkormányzóját tegnap Frankofónia Nemzetközi Szervezete a dakari közgyűlésén főtitkárrá választotta. Ő az első nő, aki betölti ezt a tisztséget – derült ki a híradásokból.

Visszajelzések

  1. ZETApress » Aki meghódította Budapestet