ZETApress

hírportál

Oroszország javaslatai tanulmányozandók

Oroszország új külpolitikai koncepciót tárt a világ elé és a terrorizmus elleni együttműködés erősítését szorgalmazza ? hangsúlyozza Dobolyi Alexandra EP képviselő, a külügyi bizottság tagja, az Európai Szocialista Párt elnökségében Oroszország és Kína szakértője, aki évek óta elemzi az orosz társadalmi folyamatokat.

A szocialista politikus a NATO és Oroszország tanácsának hétfői ülése után felhívja a figyelmet arra, hogy Moszkva olyan átfogó biztonságpolitikai egyezmény megkötését kezdeményezi, amelynek részese lehet Kína és India is. Dobolyi Alexandra elmélyült tanulmányozást javasol az Európai Uniónak, s óvaint mindenkit az elhamarkodott minősítésektől ? mondta Dmitrij Rogozin, Oroszország állandó képviselője a NATO-ban, maga is jelezte, hogy a mostani kezdeményezések aligha lesznek elfogadhatók, de a párbeszéd megkezdéséhez kiindulásként szolgálnak ? mondta a magyar EP képviselő.

Az EU külügyi biztosának szakértői nagy érdeklődéssel fogadták, és értékesnek minősítették a tanulmányt. Dobolyi Alexandrával arról konzultáltak, hogy miként fogják a külpolitikai gyakorlatba átültetni a magyar EP képviselő javaslatait és külpolitikai kezdeményezéseit.

Dobolyi Alexandra a közelmúltban tette közzé tanulmányát a Sanghaji Együttműködés Szervezetéről. Az elemzés a világpolitika egyik lehetséges új igazodási pontjaként mutatja be a szervezetet, amelynek Oroszország és Kína alapítója, India pedig megfigyelő státusszal rendelkezik benne. Különleges nemzetközi politikai érdekesség, hogy a szervezetben ugyancsak megfigyelő Irán nemrégiben teljes jogú tagság létesítését kezdeményezte. A tanulmány magyar és angol nyelven itt olvasható.

Szóljon hozzá!