ZETApress

hírportál

Találkozás az embermentőkkel

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet idén újabb 16 magyar embernek ítélte oda a Világ Igaza kitüntetést. Az elismerő oklevelet és emlékplakettet Sólyom László köztársasági elnök úr jelenlétében február 28-án, csütörtökön a Holokauszt Emlékközpontban adja át Aliza Bin-Noun Izrael Állam magyarországi nagykövete és Tomi Lapid, a Yad Vashem Intézet elnöke.

A Világ Igaza kitüntetésben olyan nem zsidó emberek részesülnek, akik a Holokauszt idején sokszor életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az izraeli parlament, a Knesszet 1953-ban törvényt hozott: létrehozzák a Jad Vasem Intézetet azzal a feladattal, hogy gyűjtse össze a Holokauszttal hatmillió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat és vegye föl a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon.

Eddig 24 országból, közel 22 ezer olyan embert kutattak föl, aki önzetlenül mentette zsidó barátait, munkatársait, ismerőseit és ismeretleneket a Holokauszt idején. Az ő nevüket emléktáblán örökítik meg a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban. A különleges eseményen jelen lesznek az embermentők, a megmentettek és hozzátartozóik, a diplomáciai testület számos tagja, politikusok, egyházi vezetők.

Szóljon hozzá!