ZETApress

hírportál

Megajándékozták a miniszterelnököt

Laci betyár, Magyarország utolsó (?) élő betyárja lóháton dobolta ki ma délelőtt a Miniszterelnöki Hivatal előtt, hogy a Greenpeace szimbolikus nagyságú verespataki földet ajándékoz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak. A filmforgatásokon edződött mátyásföldi négylábú jól viselte a dobpergést. A többszáz helyi családból Verespatak megmentéséért alakult Alburnus Maior egyesület segítségével vásárolt terület adományozásáról szóló oklevelet a Greenpeace aktivistái nyújtották át a kormányfőt képviselő szépasszonynak, mivel főnökét halaszthatatlan hivatali elfoglaltsága külföldre szólította. A Greenpeace a jövő hétre várja a miniszterelnöki választ arra a kérdésre, hogy hivatalosan is elfogadja-e az ajándékot. Ha megteszi, saját tulajdonaként kell óvnia és védenie új romániai mini ingatlanát.

Az elmúlt hónapban már több híres személyiség ? mint például Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő ? vásárolt egy négyzetméternyi parcellát, hogy ezzel is megakadályozzák az adott terület kanadai bányacég kezére kerülését és kifejezzék támogatásukat az erdélyi település védelme érdekében. A kanadai Rosia Montana Gold Corporation ugyanis Verespatak lakóépületeinek már közel felét és a környező földek jelentős részét felvásárolta annak ellenére, hogy még nem kapott engedélyt az aranybánya megnyitásához. Az ajándékozási szimbolikus gesztussal arra kérték a kormányfőt, hogy ő is legyen felelős gazdája földjének. Ha ez a földterület a bányavállalat kezére kerül, hamarosan egy ciános szennyvíztároló alját képezi majd, mondta Nemes Noémi a Greenpeace kampányfelelőse.

Hazánknak kulcsszerepe van Verespatak megmentésében

A verespataki aranybánya engedélyeztetése ellen a Greenpeace már öt éve küzd nem csak Magyarországon, de Romániában is. Épp tegnap adtak át Bukarestben a román környezetvédelmi miniszter megbízottjának egy 11 oldalas beadványt, melyben az engedélyezési eljárás leállítását kérik. Európa legnagyobb ciános technológiájú aranybányájának megvalósítása felmérhetetlen környezeti, szociális, kulturális és gazdasági károkkal fenyegeti nemcsak Verespatak környékét, de Magyarországot és így az Európai Uniót is.

A tervezett verespataki zagytározó tízszer nagyobb lenne, mint a 2000. évi ciánkatasztrófáért felelős nagybányai, ezért egy esetleges gátszakadás vagy átszivárgás óriási ökológiai katasztrófával fenyegetheti több százezer magyar ivóvizét, a Maros és Tisza menti környezetet, valamint a Körös-Maros Nemzeti Parkot is.

Súlyos szabálytalanságok az aranybánya engedélyezési eljárásban

A zöld szervezet a földajándékozás mellett felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy az összes létező politikai és jogi eszközzel járjon közbe az európai és román jogszabályokat is súlyosan sértő engedélyezési folyamat felfüggesztése érdekében. A héten Romániában demonstráló zöld szervezet szerint ugyanis törvényszegést követnek el a bukaresti hatóságok, hisz olyan környezeti hatástanulmány alapján kezdték elbírálni az aranybánya tervét, ami nagyban különbözik a kanadai vállalat területrendezési engedélyétől. Ha Magyarország nem gyakorol erős politikai nyomást a román kormányra, és nem követeli meg a nemzetközi egyezmények betartatását, újabb potenciális ciánkatasztrófa fenyegeti hazánkat, hangsúlyozta a kampányfelelősük.

A Greenpeace már az Európai Unió figyelmét is felhívta az engedélyezési folyamat illegális elemeire. Az Európai Bizottság biztosította a zöld szervezetet arról, hogy a szabálytalanságokat szigorú vizsgálatnak vetik alá és megteszik a szükséges lépéseket Románia felé. A zöldek július végéig várják miniszterelnökünk tájékoztatását a kormány Verespatak védelmének ügyében tett és tervezett lépéseiről.

Szóljon hozzá!