ZETApress

hírportál

Gorbacsov Budapesten

Jövő kedden és szerdán a Világpolitikai Fórum Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia csodálatos épületének falai között rendezi meg Európai álom – Ígéretek és valóság című szemináriumát. Mihail Gorbacsov, a Világpolitikai Fórum elnöke és Horn Gyula, Magyarország korábbi miniszterelnöke Európa és a világpolitikai színtér kiemelkedő alakjait hívták meg a történelmének 50. évfordulóját ünneplő Európai Unió előtt – az új nemzetközi politikai környezetben – álló jelentős kihívások megvitatására.

A politika és a gazdaság színpadán új szereplők jelennek meg, a technológia szédületes iramban fejlődik, a környezetet súlyos veszély fenyegeti, a bevándorlási hullám pedig Európa kapuit döngeti. A globalizáció felgyorsítja a világot, és az Európai Unió alig tud lépést tartani ezzel a felgyorsult fejlődéssel. Európa feladata, hogy a verseny, az együttműködés és a szolidaritás közötti megfelelő egyensúly megtalálása mellett felkutassa azt a politikai energiát, amely az új kihívások leküzdéséhez szükséges.

E két nap célja, hogy felmérje az Európai Unió helyzetét ötven évvel azután, hogy a hat alapító tag aláírta a Római Szerződést 1957. március 25-én, illetve a hidegháború lezárulásával Európában végbemenő egyedülálló változások és az Európai Unió bővítése után, amelynek következtében az EU jelenleg 27 tagországot számlál. Ez az évforduló egybeesik az európai lét egy nehéz szakaszával: az új reformszerződés aláírásának utóhatásaival és Európának a közvetlen szomszédjaihoz – Törökország, Oroszország és a FÁK egyéb országai -, illetve a mediterrán térséghez fűződő jövőbeni viszonyáról folyó kiterjedt vitával.

Európai álom – Ígéretek és valóság

A Világpolitikai Fórum által szervezett konferencián Mihail Gorbacsov, a Világpolitikai Fórum elnöke és Gyurcsány Ferenc, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke nyitja meg a szemináriumot. Az első ülés témája: Milyen legyen az európaiak Európája? Az első panelbeszélgetés központi kérdésköre Az európai példa: biztonság, integráció, demokrácia, míg a második panelbeszélgetés témája az Európai identitás: az értékek, államok és polgárok Európája lesz. A konferencia délután két párhuzamos műhelymegbeszéléssel folytatódik: Hogyan teremtsünk egységet a bővítés után és Az európai szociális modell címmel.

A második nap témája: Európa az új világban. Az első panelbeszélgetés középpontjában a Biztonság: Európa – hány körzet? kérdése áll, míg a második panelbeszélgetésen a vita az Európa az új világ architektúrájában témája köré szerveződik majd. A résztvevők között találjuk a nemzetközi politikai színtér olyan jelentős alakjait, illetve a régi és az új Európa olyan képviselőit.

A Világpolitikai Fórumot 2003-ban a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov és néhány kiemelkedő világpolitikai személyiség alapította Torinóban, a Piedmont régió, a Torinói Takarékpénztár alapítványának és az Alessandriai Takarékpénztár alapítványának támogatásával. Gorbacsov elnök elképzelése nyomán a Világpolitikai Fórum a diplomáciai közvetítésen túlmutató innovatív megoldások keresésére törekszik. Ezt a célt a világ legkimagaslóbb személyiségei közül százan vallják magukénak.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gorbacsov Putyinról | ZETApress
  2. Hetedhéthatár | Gorbacsov: Ember és hatalom

Szóljon hozzá!