ZETApress

hírportál

Főkormányzóból követ

Ötéves mandátuma lejártával ? szeptember 27-e után ? Michaelle Jean, Kanada főkormányzónője az UNESCO különleges haiti követe lesz.

1957-ben született Haitin és családjával együtt 1968-ban az akkori diktatórikus rezsim elöl menekülve költözött bevándorlóként Kanadába. Ott lett az emberi jogok és kultúrák közötti párbeszéd elkötelezett képviselője.

Az UNESCO különleges követeként a nemzetközi szervezet célkitűzéseink megfelelően Haiti újjáépítését, az oktatási rendszer helyreállítását és a fejlesztési munkálatokat fogja támogatni. A főkormányzó és férje, Jean-Daniel Lafond tevékenységét az általuk létrehozott Michaelle Jean alapítvány viszi majd tovább Kanadában.

A főkormányzónő 2008. novemberben Budapesten járt és volt szerencsém néhány mondatot váltanom Őexcellenciájával az Andrássy úti Lukács Cukrászdában. Az erről készült fotót átadtam Pierre Guimond nagykövet úrnak, aki fogadást adott rezidenciáján Kanadába való visszautazása alkalmából. Kérdésemre, hogy mi volt legkiemelkedőbb esemény, amire szívesen emlékszik Magyarországon, a következőt válaszolta: ? Számomra különleges élmény volt, amikor a kanadai főkormányzóval meglátogattuk a kesztyűgyárat és Michaelle Jean táncolt a cigánygyerekekkel.

Hazánkban nehezen képzelhető el, hogy az államfő megbízatása után nagykövetként folytassa tevékenységét. Igaz, itt eddig idős urak és nem fiatal csinos hölgyek töltötték be a funkciót ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Szóljon hozzá!