ZETApress

hírportál

Zöld folyosón a tengerig

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára vezette a magyar küldöttséget a CETC-ROUTE 65 közép-európai közlekedési folyosóról a héten a lengyelországi Szcecin városában megrendezett konferencián.

A Balti-tengert az Adriai-tengerrel összekötő közúti és vasúti folyosó fontos célja az európai regionális fejlődés támogatása. A felek deklaráció aláírásával jelezték támogatási szándékukat az észak-déli gazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi kapcsolatok fejlesztését elősegítő infrastruktúra létrejöttéhez.

A Szcecini Deklarációt Horvátország, Lengyelország, Svédország és Magyarország miniszteri és államtitkári rangú képviselői látták el kézjegyükkel. Csehországból és Szlovákiából a nemrég lezajlott választások miatt csak az ügyvezető kormányok delegáltjai vehettek részt a konferencián. E két ország a későbbiekben írja alá hivatalosan a dokumentumot. Magyar részről az együttműködésben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék vesznek részt.

A közlekedési folyosón a Balti-tenger és az Adriai-tenger kikötőibe érkező áruk könnyebben jutnak el Közép-Európába, a közép-európai áruk a kikötőkből a világ minden tájára. Schváb Zoltán hozzászólásában hangsúlyozta, hogy az intermodális közlekedést lehetővé tevő zöld folyosó kialakítása a cél, amely a környezetbarát közlekedés szempontjainak érvényesülését segíti a jövőben ? adta hírül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!