ZETApress

hírportál

Péter missziója

Az Alexandra Kiadó gondozásában a 81. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Dr. Ambrus Péter: Az igazi misszió című kötete, melyet tegnap este mutattak be a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A szerzővel Lakat T. Károly beszélgetett, a vendég Szabó László ezredes, az Afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport 2007-es és 2010-es parancsnoka volt.

A szerző Hofi Géza unokaöccse, aki Az igazi Hofi (Athenaeum 2000 Kiadó, 2006.) címmel korábban könyvet írt az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar humoristájáról. Az a kötet immáron a 3. kiadását éli meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának kiemelt főnyomozója rendőr-alezredes. Korábban Az igazi kommandó (Urbis Könyvkiadó, 2008.) címmel írt kötetet a Terrorelhárító Szolgálat feladatairól.

Harmadik kötete tavaly, a 80. Ünnepi Könyvhétre már az Alexandra Kiadónál jelent meg Az igazi testőrök címmel, míg a most bemutatott Az igazi misszió című kötete már a negyedik kötete. Legújabb könyvének interjúiból az olvasó naprakész információkat kaphat a külföldi katonai missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonák feladatairól, katonai és politikai hátteréről, s nem utolsósorban az izgalmas hétköznapokról.

A kötet 8 fejezetből áll, s a szerző Afganisztánban készített fotóit is tartalmazza az ott szolgálatot teljesítő magyar katonnákkal készített interjúk mellett. A szerző Ünnepi könyvheti dedikálása ma délután 5 és 6 óra között lesz a Vörösmarty téren, az Alexandra Kiadó 76-os számú standján.

Ambrus Péter legújabb könyvében a külföldi katonai missziókban szolgálatot teljesítő magyar katonák sokszor életveszélyes hivatását mutatja be az olvasónak. A Magyar Honvédség nemzetközi missziókban való közreműködése az elmúlt tíz évben hazánk egyik legfontosabb NATO-feladatává vált.

A kötetben megszólaló katonák hitelesen számolnak be a kiemelt kockázatú afganisztáni küldetésükről, a koszovói békefenntartó tevékenységükről vagy épp a nyugat-szaharai békeszolgálatukról. Interjút olvashatunk a missziós tevékenységet felügyelő és irányító magas rangú katonatisztekkel, Tömböl László vezérezredessel, az MH napokban leváltott vezérkari főnökével, Juhász István alezredessel, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki titkárával.

A lélektani hadviselés titkaiba is bevezet a Dr. Boldizsár Gábor ezredessel, az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ parancsnokával készített beszélgetés, míg Szomolányi Sándor alezredestől, az MH Béketámogató Kiképző Központja parancsnokhelyettesétől a missziókra történő felkészítés folyamatáról tudhatunk meg érdekességeket.

Nyilatkoznak a könyvben a műveleti területeken életüket nap-mint nap kockára tevő katonák, katonai vezetők, az egészségügyi szolgálatostól a harcjármű-vezetőn át a táborparancsnokig. Az átlagember számára csupán a média rövid híreiből ismert béketámogató missziós szolgálat feladatairól, katonai és politikai hátteréről, s nem utolsósorban az izgalmas hétköznapokról megbízható és naprakész információkkal szolgál a kötet.

Szóljon hozzá!