ZETApress

hírportál

MađArt?10 Újvidéken

Magyar kulturális napok Újvidéken május 14-től 19-ig a Hungarofest ? Égtájak Iroda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának és Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának támogatásával, a Magyar Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének koordinálásával.

A program társszervezői a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint az újvidéki Egyetemi Művelődési Központ. Az elmúlt években kedvezően alakuló politikai kapcsolatok arra ösztönözték a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalát, hogy a kulturális értékek kölcsönös megismerésén keresztül segítse elő a délkelet-európai régióban élő népek közeledését, ösztönözve a kulturális, baráti és üzleti kapcsolatok szorosabbra fűzését.

E kezdeményezés első lépéseként 2008 augusztusában a budapesti közönség ismerkedett Vajdaság tartomány multikulturális tarkaságával. E program viszonzása volt 2009 júniusában a MađArt?09 fesztivál, melynek során Belgrádban, Nišben és Kruševacban két komolyzenei, nyolc dzsessz-, könnyű- és világzenei koncert, két színházi, három táncszínházi, két fotó- és egy képzőművészeti kiállítás, valamint egy filmbemutató volt látható, hallható.

A nem magyarok lakta területeken rendezett MađArt?09 ? Magyar kulturális napok Szerbiában elérte célját: sokszínű, érdekes keresztmetszetet adott a szerb lakosságnak a magyar kultúráról, ezáltal segítve elő a két nép közeledését. A MađArt programsorozat 2010-ben a 77. Újvidéki Vásárral párhuzamosan ? melyen Magyarország partnerországként mutatkozik be ? Újvidéken folytatódik.

A május 15-22-e között megrendezendő Újvidéki Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Vásár történetében az első partnerország státuszt Magyarország nyerte el, így a magyar szervezők a korábbinál jelentősebb, több tárcát átfogó, reprezentatív megjelenésre készülnek közel ezer m2 területen. Az Újvidéki Vásár magyar partnerségének apropóján a MadArt? 2009-ben indult programsorozata ebben az évben Újvidéken zajlik.

A március 14. és 19. között zajló fesztivál keretében terveink szerint 9 helyszínen (a főtéri Mária neve templom, Szerb Nemzeti Színház, Újvidéki Színház, a Városháza díszterme, Zsinagóga, Modern Művészetek Múzeuma, Főtér, Arany szem galéria, mezőgazdasági vásár) közel 40 esemény várja az érdeklődőket. A programban ezúttal is bemutatkozási lehetőséghez jutnak magyarországi magyar előadók mellett magyarországi szerb, valamint szerbiai magyar művészek is.

A rendezvény beharangozója a Budapesti Egyetemi templom Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekarának koncertje lesz május 8-án este a főtéri Mária neve templomban. A koncert kiemelt jelentőségű Újvidék egyházzenei életében, hiszen az újvidéki közönség a délszláv háború kitörése óta nem élvezhette magyarországi egyházi kórus hangversenyét. A kórus számára a szereplés lehetőség arra, hogy a zene közös nyelve által összekösse a Délvidéken élő különböző nemzetiségű közösségek tagjait. Előadásukkal szolgálni szeretnék a különféle kultúrák közötti párbeszédet, miközben maguk is részesévé válnak a több mint ezer éves közös közép-kelet-európai szellemiségnek.

A hivatalos program május 14-én a Zsinagógában a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar hangversenyével kezdődik. Az Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből összeállított koncert karmestere Selmeczi György, közreműködik Vizin Viktória és Kovács István operaénekes. A koncert előtt Bojan Pajtić, Vajdaság Autonóm Tartomány miniszterelnöke és Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára mond köszöntőt.

A MađArt?10 fesztiválon terveink szerint látható, hallható lesz még többek között Kaiser Ottó YU-HU-RAP című fotókiállítása, egy modern Zsolnay-ékszerkiállítás ? mely a május 15-i Múzeumok Éjszakáján nyílik a Modern Művészetek Múzeumában ?, a Honvéd Táncszínház Fekete-piros…tánc, a Vígszínház Romlás és a Magyarországi Szerb Színház Nem félünk a farkastól című előadása, a GoBe társulat két táncszínházi előadása, Sebestyén Márta, Érdi Tamás, a Kaláka együttes, a Budapest Klezmer Band, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar, a Tátrai Trend, a Fonó zenekar, Rúzsa Magdi, a RAJ Magyar Nemzeti Cigány Együttes, a Molnár Dixieland Band, valamint a Garden Quartet koncertje. A város főterén a koncertek mellett fiatal magyar iparművészek mutatják be munkáikat.

A mezőgazdasági vásár kiemelt helyszínt biztosít Kaiser Ottó Magyarország ezer csodája című fotókiállításának, továbbá szabadkai, újvidéki, kishegyesi, topolyai, péterrévei és horgosi táncegyüttesek is fellépnek itt. E programokon keresztül szeretnénk bemutatni a szerbiai közönségnek a zene, a tánc, a színház és a képzőművészet népeket összekapcsoló, nyelven, történelmen, földrajzi, politikai, gazdasági különbözőségeken felülemelkedő, azokon túlmutató kollektív élményét.

Szóljon hozzá!