ZETApress

hírportál

India útinapló a Napindítóban

Sztranyovszky Béla: Namaszté, szahib! – című tavaly nyáron megjelent könyve és a tanár úr 2004-ben készül úti-filmje volt az első témája a Hír TV július 27-én csütörtök reggeli Napindító+ műsorának. Molnár Péter, a csatorna romhányi (Nógrád megyei) tudósítója mesélt a filmmel kapcsolatos terveiről.

A hat és félperces beszélgetésből kiderült, hogy Béla a 2004-es indiai útján nemcsak naplót írt, de szorgalmasan forgatott. Közel nyolcórás anyagot készített, melyet Magyarország Kőrösi Csoma iskoláiban akart bemutatni. Azért náluk, mert a két hónapos útja előtt számos iskolától emléktáblát kapott, melyet a dardzsilingi sírnál helyezett el. Az út előtt Pétertől is kért segítséget, de hazaérkezése után az ötlet mégsem valósult meg, s a film is valahogy elkallódott.

Béla tavalyi halála után aztán a hagyatékok között Péter megtalálta a felvételeket, s úgy döntött, cselekednie kell! A nyolcórás anyagól egy-másfél órás összefoglalót akar készíteni, s mint az élő adásban elmondta, Béla végakarata alapján ezeket eljuttatni az érintett iskolákba. A munka persze pénzbe is kerül, melyhez most támogatókat keres. Az adásban beszélt a magánkiadásomban tavaly megjelent útikönyvről is, melyről idekattintva olvashatunk. Terveihez sok sikert kívánunk!

Szóljon hozzá!