ZETApress

hírportál

Barna-siker Texasban

Magyar siker az amerikai világbajnokságon. Május 19-én pénteken fejeződött be a texasi Dallasban az International Science and Engineering Fair, a tudományos versenyek világbajnoksága, melyen a Magyarországot képviselő Barna Benedek László, a budapesti Szent István Gimnázium végzős diákja különdíjban részesült.

Dr. Pakucs János a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett hazai verseny Szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy ez a világ legszínvonalasabb versenye az ifjú tudósok számára – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója. Május 04-ei előzetesünk idekattintva olvasható.

Barna Benedek László UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz projektjéért az International Council on Systems Engineering – INCOSE különdíjában részesült, ami egyéves diáktagság és részvétel a Nemzetközi INCOSE konferencián. Benedek, a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1. díjasa, mérnöki technológia kategóriában mutatta be a zsűrinek és az érdeklődőknek szaktudását. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián hangsúlyozta, hogy a világbajnokság összes résztvevője győztes, hiszen csak a legkiválóbb ifjú tudósok, mérnökök és kutatók kvalifikálhatták magukat a versenyre, közel 1700-an a világ 49 államának és 64 országának képviseletében. A magyar csapat tagja volt Kovács Nóra Anna, a János Zsigmond Unitárius Kollégium kiváló diákja is, aki szintén a MISZ által szervezett 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny 1. díjasa. A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Szóljon hozzá!