ZETApress

hírportál

Nóra körforgásos gazdasága

2023. február 07-e és 11-e között a svájci Lausanne-ben immár 12. alkalommal került megrendezésre a Swiss Talent Forum, melynek témája a Körforgásos gazdaság volt – tudatta Garay Tóth János, a MISZ kommunikációs igazgatója.

A Svájci Fiatalok a Tudományban Alapítvány által szervezett fórum célja, hogy a 18-23 éves korosztály tehetséges fiataljai megoszthassák egymással és szakemberekkel a gondolataikat, és emellett magas rangú tudományos, üzleti és politikai szakemberektől tanulhassanak. Az idei esemény 70 résztvevője 25 országból érkezett, Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Kovács Nóra-Anna, a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. díjasa képviselhette.

Nóra a 6 tagú csapatával arra a kérdésre próbált megoldást találni, hogy van-e mód a szellemi tulajdonjogok rendszerének felhasználásával globális szinten felgyorsítani a körforgásos gazdaságra való átállást. Ennek érdekében először szakemberektől tanulhattak a jelenlegi szabadalmi rendszerről, a szellemi tulajdonról, a nemzetközi Szellemi Tulajdon Világszervezetről (WIPO), amely a TRIPS-megállapodás által meghatározott globális szabványok alapján felügyeli a szabadalmakat és a WIPO Green kezdeményezésről, amely a zöld szabadalmakat próbálja támogatni. Emellett számos meghívott szakértő osztott meg velük haladó előadói és írói ismereteket, melyeket gyakorlatokkal iktattak be. Eredményeiket Nóra vezetésével a nemzetközi csapat egy 6 perces előadás keretében sikeresen prezentálta az alapítvány munkatársai, résztvevők és meghívott vendégek előtt. Összességében Nóra alkalmazhatta az Innovációs Verseny során szerzett tapasztalatait nemzetközi mezőnyben.

Szóljon hozzá!