ZETApress

hírportál

Éjjel leáll az ÖBB!

Holnap 24 órás vasúti munkabeszüntetés lesz Ausztriában. Az osztrák vasút-társaság (ÖBB) tájékoztatása szerint november 28-án 24 órás munkabeszüntetésre kerül sor. Hétfőn 00-tól 24 óráig az ÖBB teljes hálózatán felfüggesztik a vonatközlekedést – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikáció.

Már ma este is lehet forgalmi változásokra számítani Ausztriában, illetve az onnan közlekedő EuroNight vonatoknál is. Javasoljuk az Ausztria felé, felől utazóknak, hogy feltétlenül tájékozódjanak az ÖBB és a MÁV utastájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál! – kérik sajtósaik.

A szolgáltatási területükön a vonatközlekedés teljesen szünetelni fog hétfőn egész nap, az ÖBB pótlóbuszokat sem szervez. A MÁV-START magyar-osztrák viszonylatú és azon túlmenő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre. A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

Az alábbi változásokra kell számítani:

Budapest-Bécs nappali vonatok:
28-án, hétfőn Budapest és Bécs között az összes távolsági (Railjet Xpress és EuroCity) vonat csak Hegyeshalomig közlekedik.
A Záhony és Bécs közötti Hortobágy EuroCity (EC 140), illetve a Bukarest-Bécs közötti Dacia nemzetközi gyorsvonatokkal (12346, 12347) a Keleti pályaudvaron keresztül tranzitban utazóknak másik vonatra kell átszállniuk a Keletiben.
27-én és 28-án, hétfőn a 462-es számú Kálmán Imre EuroNight csak Hegyeshalomig közlekedik, 28-án és 29-én, kedden a 463-as számú csak Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

Budapest-Graz nappali vonatok:
A vasárnapi, Budapestről 16:15-kor – Szombathelyen, Szentgotthárdon, Grazon át – Ljubljanába induló Dráva InterCity (IC 310) még közlekedni fog a teljes útvonalán.
Hétfőn már csak a szlovén-osztrák határig közlekedik a Ljubljanából induló IC311-es számú Dráva InterCity.
Előreláthatóan 27-én a Keleti pályaudvarról Grazba 08:15-kor induló Mura InterCity (IC 312) csak Szentgotthárdig közlekedik, 16:06-kor onnan indul Budapestre az IC313-as Mura InterCity.

Éjszakai vonatok:
A sztrájk érinti a Budapest és München, valamint Budapest és Zürich között közlekedő Kálmán Imre EuroNight vonatot is:
Budapestről az EN462-es vonat 27-én és 28-án este csak Hegyeshalomig közlekedik, éjszakai kocsikat nem továbbít.
Ellenkező irányban, 27-én és 28-án az éjszakai kocsik Münchenből és Zürichből nem indulnak el.
28-án és 29-én reggel az EN463-as vonat Hegyeshalomtól Budapestig közlekedik.

Lemondás az utazásról:

A november 28-ra Ausztriába, illetve Ausztrián át irányuló utazásra, valamint visszaútra szóló menetjegyek díjmentesen visszaválhatók, vagy idén december 5-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók. A nappali időszakban közlekedő, helybiztosítást is magában foglaló jegyek esetén az utas kérésére a MÁV-START új helybiztosítást ad ki. Az éjszakai vonatra szóló jegyek árát a vasút-vállalat teljes egészében visszatéríti. Új jegy vásárlása esetén csak a még elérhető ajánlatokat tudja biztosítani. Amennyiben csak drágább jegy kiadása lehetséges az utas részére, akkor a két jegy ára közötti különbözetre méltányossági kérelmet nyújthat be az ügyfélszolgálathoz. A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a nemzetközi jegypénztárakban, az elektronikusan vásárolt jegyek esetében az informacio@mav-start.hu címen intézhetik az utasok.

Tájékozódási lehetőségek:

Kérjük utasainkat, hogy tájékozódjanak az osztrák vasút (ÖBB) honlapján is! Az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján, a MÁVINFORM Facebook-oldalán, a MÁV mobilalkalmazásban, illetve információt kaphatnak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál a +36-1-3-49-49-49 stabil-számon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36-30-, Yettel-hálózatból a +36-20-, Vodafone-hálózatból a +36-70-499-4999-es mobilszámot.

Szóljon hozzá!