ZETApress

hírportál

Bécsben nem kell fázni!

Bécsben úgy csökkentik az energiafelhasználást, hogy senkinek se kelljen fáznia. Összetartunk, hogy senki se fázzon! – lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és még inkább felgyorsítják a megújuló energiahordozókra való átállást.

Az ukrajnai háború következményeként az Európai Bizottság az őszi-téli időszakban energiaválsággal számol, így már nyáron arra kérte a tagállamokat, hogy 2023. március 31-ig önkéntesen 15%-kal csökkentsék az energiafelhasználásukat. Az osztrák főváros az elmúlt hetek során energiatakarékossági tervet dolgozott ki, hogy szisztematikusan csökkenteni tudja a város energiaigényét, illetve felgyorsítsa a megújuló energiahordozókra való átállást. – A járvány során beigazolódott, hogy a bécsieknek együtt minden nehézséget sikerül leküzdeniük. Így lesz ez most is. Összetartunk, hogy senkinek se kelljen fáznia – mondta Michael Ludwig polgármester az energiatakarékossági terv elkészülte kapcsán.

Az intézkedések egyik fontos eleme, hogy tovább folytatják a közvilágítás cseréjét energiatakarékos LED-es lámpatestekre. Ez összesen 153 ezer világítótestet érint, a cserével 60%-os energiamegtakarítás érhető el. A programba bevonják a mintegy 7300 történelmi utcai lámpát is, illetve folyamatosan optimalizálják a közvilágítást. Ott, ahol kicsi a forgalom, 22 órától 75%-ra csökkentik a közvilágítás fényerejét, 24 órától pedig 50%-ra.

Folyamatosan figyelik és optimalizálják a Bécsi Városházához tartozó távhős épületek és hivatalok energiafelhasználását, amivel évente mintegy 330 ezer eurót tudnak megtakarítani. Az új iskolaépületek kizárólag megújuló energiaforrásból fedezik az energiaszükségletüket: minden épületre telepítenek napelemeket és geotermikus energia adja a fűtés-hűtés alapját.

Mivel az osztrák főváros 2040-re klíma-semleges szeretne lenni, évek óta arra törekszik, hogy függetlenné váljon a fosszilis energiahordozóktól. Az energiaválság miatt most még inkább felgyorsítják az átállást: 2022 és 2026 között 6,2 milliárd eurót fordítanak az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítésére. A hálózat stabilitásának növelésére például hárommilliárd eurót költenek. Az összes beruházás 91%-a közvetlenül hozzájárul majd a klímavédelemhez.

Az osztrák főváros energiavállalata, a Wien Energie például a közeljövőben mintegy 400 ezer háztartást állít át egyedi gázfűtésről alternatív fűtési módszerekre és tovább zöldíti a távfűtést is. Itt a jövőben a hulladékégetés mellett geotermiával és hőszivattyúkkal biztosítja a klímasemlegességet, illetve váltja ki egyre nagyobb arányban a földgázt.

Bécsben tovább folytatódik a napelem-offenzíva is: minden alkalmas tetőre és felületre napelem-rendszereket telepítenek. Hivatalok, önkormányzati épületek, iskolák, kórházak válhatnak így legalább részben függetlenné a földgáztól. A cél, hogy 2030-ra a mostani 50 MWp-ről 800 MWp-re növeljék a Bécsben található napelemrendszerek összkapacitását.

Szóljon hozzá!