ZETApress

hírportál

Wyszynski magyarul

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Lengyel Intézet Rafal Latka – Beata Mackiewicz – Dominik Zamiatała: Stefan Wyszynski Életrajz című kötetének bemutatóját tartotta tegnap 16 órától a NEB Hivatala Konferenciatermében.

A Vas utcai vendégeket Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója és Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke köszöntötte. Köszöntőt mondott: Csaba Gábor, a KIM helyettes államtitkára. A 150 oldalas kötetet bemutatta: Illés Pál Attila, Magyarország gdanski főkonzulja és Rafal Latka, a könyv egyik szerzője.

Stefan Wyszynski (1901-1981) kétségkívül az egyik legkiválóbb XX. századi lengyel. A bíborost az ezredév prímásaként és Lengyelország koronázatlan királyaként emlegetik, nem véletlenül, hiszen kivételes szerepet töltött be a lengyel nemzet és a katolikus egyház életében. Wyszynski életrajza Rafał Łatka, Beata Mackiewicz és Dominik Zamiatała tollából a kiváló lengyel bíboros sokoldalúságára világít rá, egyházvezetői és közéleti tevékenységére, valamint lelkipásztori tanítására egyaránt.

Az új kiadvány a téma szakértőinek gazdag forrásanyagra támaszkodó tanulmányaira épül. A szerzők kutatásaik során számos korábban ismeretlen, az addigi szakmai eredményeket nemegyszer megkérdőjelező levéltári dokumentumot tártak fel, amelyek segítségével új perspektívából mutatják be a lengyel történelem e kiemelkedő alakját. A kötet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Lengyel Intézet gondozásában, a Nemzeti Emlékezet Intézete és a Soli Deo Stefan Wyszynski Kiadó együttműködése mellett jelent meg.

Szóljon hozzá!