ZETApress

hírportál

Robotkutya a bécsi erőműben

A Wien Energie simmeringi erőművének csapata nemrég egy igazán különleges új kollégával bővült. Ő Energy Dog, a robotkutya – az első olyan típusú robot Európában, amely egy erőmű napi üzemeltetése során teljesít rendszeres szolgálatot. A speciális kamerákkal és szenzorokkal felszerelt négylábú több mint 800 ezer bécsi háztartás energiaellátása felett őrködik.

Energy Dog majdnem egy méter magas, 42 kilogramm, sebessége eléri a 6 km/órát. Képes emeleteket lépcsőzni, kikerüli a szembejövőket, és ha megbotlana, egyedül fel tud állni. Külseje és mozgása alapján hasonlít az ember legjobb barátjára – ezért is szavaztak a Wien Energie munkatársai arra, hogy Energy Dog legyen a neve. A Boston Dynamics által kifejlesztett robot jelenleg még betanul, járja az üzemi területeket, mesterséges intelligenciája rögzíti az erőmű normális működésének paramétereit és a dolgozók által átadott ismereteket.

Ezzel párhuzamosan az erőműben is megteremtik a feltételeket a robotkutya munkájához: az ajtókat automatikusan nyílóvá alakítják át, a wifi pedig az üzem egész területén stabilan elérhető lesz. 2023-tól ugyanis Energy Dog már 24 órás szolgálatot teljesít majd a simmeringi erőmű falai között. Nem az emberi erőforrást váltja le, ellenkezőleg: támogatja és tehermentesíti a dolgozókat, valamint biztonságosabbá teszi a napi munkamenetet – tudatták sajtósaik.

A többek között 17-féle kamerával, hang- és szagérzékelővel felszerelt robotkutya mindennapos körútjai során az üzem területén könnyedén érzékel bármiféle anomáliát, szokatlan üzemzajt, szivárgást vagy akár veszélyhelyzetet. Ilyen esetben ugat, vagyis hangjelzéssel figyelmezteti kollégáit. 90 perc alatt járja körbe az erőmű területét, ezzel rengeteg időt megspórolva az üzem dolgozóinak, akik az állandó ellenőrző körutak helyett a munkájukra koncentrálhatnak. Egy-egy üzembejárást követően 2 órás töltés után lesz ismét üzemképes. Veszélyhelyzet vagy üzemzavar esetén is bevethető, így a dolgozóknak például tűz vagy gázszivárgás esetén nem kell személyesen belépniük az érintett területre, a veszélyforrás felderítése Energy Dog feladata lesz.

Szóljon hozzá!