ZETApress

hírportál

Vízfűtéses kórházak

Hamarosan szerverek hulladékhője fűti Bécs legmodernebb kórházát. 2023-tól a szomszédban található adatközpont hulladékhőjével fűtenék Ausztria legmodernebb kórházát, a bécsi Klinik Floridsdorfot. A 3,5 millió eurós beruházással évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól kímélhetik meg a levegőt.

A jószomszédi viszony iskolapéldája egy bécsi adatközpont és a tőle néhány száz méterre található kórház együttműködése. A jövőben ugyanis az Interxion szervereinek hőjét is felhasználják majd a szomszédos Klinik Floridsdorf fűtésére. A terv az, hogy a kórház hőigényének 50-70%-át fedezik majd az újrahasznosított hulladékhővel – tudatták sajtósaik.

Az Interxion Brünner Straßén lévő adatközpontjában több ezer m2-en százhúszezer szerver található, amelyek folyamatos hűtést igényelnek. A termek klimatizálásakor keletkező 26 Celsius-fokos vizet átvezetik a szomszédos kórház energiaközpontjába, ahol hőszivattyúk segítségével elvonják a víz hőenergiáját és 82 Celsius-fokosra hevítik a kórház fűtéséhez használt vizet. A folyamat során keletkező hideg vizet pedig újra a szervertermek hűtéséhez használják. Hogy teljes legyen a klímasemlegesség, a hőszivattyúkat a tetőn elhelyezett szélkerékkel működtetnék. Az innovatív rendszer 2023-ban kezdheti meg működését.

Bécs legmodernebb kórházának éves melegvízfogyasztása 73 ezer m3, az épületkomplexumban 90 ezer folyóméternyi fűtéscső kanyarog. A 800 ágyas intézményt az év 150 napján fűtik, és már a tervezésekor nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy tudatosan bánjanak az energiával és az erőforrásokkal. Így az épület megépítésekor kerülték a PVC használatát, távfűtés biztosítja a nyári klimatizálást, hasznosítják az esővizet és kiépítették a kerékpárút-hálózatot is a környéken. A garázsblokk tetején pedig nemrég helyeztek üzembe egy napelemes rendszert.

A mostani újítással, amelynek költségei 3,5 millió euróra rúgnak és állami forrásból finanszírozzák, évente mintegy négyezer tonnányi szén-dioxidtól tudják megkímélni a környezetet. Bécs célja, hogy 2040-re az osztrák főváros távhőjét teljesen klíma-semlegesen állítsák elő.

Szóljon hozzá!